Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 07. 2013. 12:42 >> 12:43

PODACI UN-a

Za deceniju ubijeno 600 novinara

Zamjenik generalnog sekretara UN-a, Jan Eliason, izjavio je da je u posljednjih 10 godina ubijeno preko 600 novinara i da je više od 90 odsto počinilaca ovih ubistava nekažnjeno.

Tema današnjeg zasjedanja Savjet bezbjednosti UN-a bila je "zaštita novinara u oružanim sukobima". Pored članova Savjeta bezbjednosti UN-a, zasjedanju je prisustvovao i veliki broj novinara koji su govorili o svojim viđenjima i iskustvima.

Eliason je podsjetio na slobodu govora kao temeljno ljudsko pravo, te naglasio važnost korišćenja ovog prava od strane medija.

Govoreći o ubistvima novinara, rekao je da su novinari ubijani pretežno u slučajevima kada su izvještavali o korupciji i protivzakonitim aktivnostima.

"Prije nego su ubijani, većini njih je prvo zaprijećeno. U posljednjih 10 godina ubijeno je više od 600 novinara. Oko 90 posto počinilaca ovih ubistava su ostali nekažnjeni. Ovo je šokantno i neprihvatljivo", rekao je Eliason.

Istaknuvši da se nerazjašnjena ubistva novinara moraju što prije razotkriti i da pravda mora biti zadovoljena, zamjenik generalnog sekretara je rekao da UN-ov plan zaštite novinara ima za cilj zaštitu slobode govora i demokratije.


"Razdvojiti novinare i aktiviste"

Novinar NBC-a Ričard Endžel rekao je da je danas veoma teško zaštiti novinare, jer je postalo teško zaključiti ko je novinar, a ko aktivista. Prema riječima Endžela, ponestalo je poštovanja prema profesionalnim novinarima.

On je pozvao da se napravi razlika između profesionalnih novinara, aktivista i vojnika opozicije koji snimaju videozapise tokom borbe, te istakao da je novinarima potrebna zaštita, isto kao i diplomatima.

Reporter AFP-a u Somaliji, Mustafa Abdinur, rekao je da je veliki broj njegovih kolega ubijeno, a da je on, kako kaže, imao sreće.

"Sloboda jedne zemlje nije moguća bez slobode medija", rekao je Abdinur.

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније