Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

12. 03. 2018. 19:49   >>  22:03 1

ZBOG HEMIJSKOG NAPADA

SAD prijete Siriji novim udarima

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli je danas upozorila Siriju da su SAD spremne da ponovo preduzmu vojnu akciju zbog hemijskih napada kojima, kako tvrde, Asadov režim ubija sirijske civile.

Hejli je rekla da su, od prije 15 dana kada je Savjet bezbjednosti usvojio rezoluciju u kojoj se bez odlaganja traži primirje širom Sirije, stigle tri tvrdnje o napadima hlorom, tokom pojačane vojne kampanje sirijskih vlasti protiv pobunjenika.

"To nije prekid vatre, prekid vatre je propao", rekla je danas Hejli u Savjetu bezbjednosti.

Ona je podsjetila na američko upozorenje poslije prošlogodišnjeg napada gasom na Kan Šeikun, za koji je grup stručnjaka okrivila vladu predsjednika Sirije Bašara al Asada, da će preduzeti mjere ako Savjet bezbjednosti to ne učini.

"Savjet bezbjednosti tada nije djelovao i SAD su uspješno pogodile vazdušnu bazu iz koje je Asad lansirao taj hemijski napad. Mi danas ponavljamo to upozorenje... SAD su spremne da djeluju ako budu morale", rekla je Hejli.

Ona je optužila Siriju, Rusiju i Iran da "rupu" u rezoluciji o prekidu vatre kojom se dozvoljava vojna akcija protiv ekstremista Al Kaide i Islamske države, koriste da bombarduju i artiljerijom gađaju škole i bolnice, i da nastavljaju da "izgladnjuju i gađaju stotine hiljada nedužnih sirijskih civila".

Hejli je rekla da su SAD pripremile novu rezoluciju koju su podijelile članovima Savjeta bezbjednosti u kojoj se otklanja taj propust i traži da se odmah uspostavi prekid vatre u Damasku i njegovom predgrađu, istočnoj Guti, da bi se isporučila humanitarna pomoć i evakuisali ranjeni i teško oboljeli.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније