Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

13. 03. 2018. 08:17 >> 08:14
4

POMIRENJE SA TALIBANIMA

Matis vjeruje u pobjedu u Avganistanu

Američki ministar odbrane Džejms Matis rekao je danas da vjeruje da je pobjeda u Avganistanu još moguća, i to ne nužno na bojnom polju već putem omogućavanja pomirenja talibana i avganistanske vlade.

  

 

 

Matis je izjavu dao malo prije nego što je stigao u Kabul, gdje su mjere bezbjednosti bile takve da novinarima koji putuju s njim nije bilo dozvoljeno da objavljuju vijesti dok pratnja nije otišla s aerodroma u Kabulu u štab vojne koalicije pod vođstvom SAD.

To je bilo prvi put da su takva ograničenja primijenjena prilikom posjete nekog šefa Pentagona Avganistanu.Matis je naveo da će razgovarati s avganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem i najvišim američkim komandantima u toj zemlji.

"Nadamo se pobjedi u Avganistanu", rekao je Matis, dodavši da "nije riječ o vojnoj pobjedi već će pobjeda biti političko pomirenje" s talibanima, koji su doveli situaciju u pat poziciju i do sada pokazivali malo želje za ustupcima vladi u Kabulu.

Matis, penzionisani general marinaca koji je početkom invazije 2001. komandovao trupam a na jugu Avganistana, rekao je bi navođenje velikog broja talibana na pomirenje možda bilo "preveliko očekivanje", pa je naglasak na privlačenje jednog po jednog dijela tog islamističkog pokreta.

On je takav pristup opisao kao napor da se "odvajaju oni koji su umorni od borbe" poslije više od 16 godina rata.

"Znamo da postoji interes s njihove strane", naveo je šef Pentagona.Matis je pobjedu u Avganistanu definisao kao politički dogovor talibana i vlade, uz postojanje avganistanske vojske sposobne da uglavnom samostalno osigura zemlju.

Tada, kako je rekao, Avganistan neće biti "utočište za međunarodne napade", kao što je bio kad je al-Kaida iskoristila tu zemlju kao odskočnu dasku za napade na SAD 11. septembra 2001.

Američki obavještajci predviđaju da će rat ostati u pat poziciji, dok je specijalni izvjestilac Pentagona za Avganistan u februarskom izvještaju naveo da je kontrola avganistanske vlade nad teritorijom na najnižem nivou od 2015, dok talibani kontrolišu najveću teritoriju od tada.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније