Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

13. 03. 2018. 10:04   >>  10:00

KONGRESNI KOMITET

Nije bilo saradnje Trampove kampanje s Rusijom

Obavještajni komitet Predstavničkog doma Kongresa SAD objavio je da nije pronašao nikakav dokaz saradnje između ljudi iz predsjedničke kampanje Donalda Trampa i Rusije tokom kampanje za izbore 2016.

 

 

Republikanski članovi komiteta su juče naveli da su završili istragu o ruskom miješanju i na jednoj strani objavli svoje glavne zaključke. Njih su odmah osporili članovi iz redova demokrata, koji mjesecima tvrde da se istraga vodi tako da se zaštiti republikanski predsjednik.

Među juče objavljenim zaključcima, kongresmeni su odbacili navode američkih obavještajnih službi, objavljene u januaru 2017, da je ruski predsjednik Vladimir Putin 2016. pomagao Trampu protiv demokratske kandidatkinje Hilari Klinton.

Republikanci su uzeli u obzir više ruskih hakerskih napada na američke političke institucije tokom 2015. i 2016, prije svega putem društvenih mreža.

Međutim, osudili su "manjakvi odgovor" demokratske administracije prije izbora, i naveli da su istražili kako su izvori iz Rusije omogućili po Trampa izuzetno negativan dosije koji je finansiran iz kampanje Hilari Klinton.Na kraju, kongresmeni su naveli i "problematične kontakte visokih zvaničnika obavještajne zajednice (iz vremena mandata Baraka Obame) i medija".

Čitav izvještaj ima više od 150 strana i sadrži više od 40 "preliminarnih zaključaka" i više od 25 preporuka. Danas će ga komentarisati demokrate, a komitet će potom glasati o skidanju oznake tajnosti s izvještaja, da bi on mogao biti objavljen.

Ta istraga nije jedina koju Kongres vodi o Rusiji. Obavještajni komitet Senata takođe vodi svoju, nezavisnu istragu, ali u njoj republikanci i demokrate sarađuju u cilju zajedničkog izvještaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније