Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ BBC, Objavila P.B. ]

15. 03. 2018. 21:49   >>  21:57 1

SZO ISPITUJE

Da li je opasna plastika u flaširanoj vodi?

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) najavila je ispitivanje potencijalnih rizika za ljudsko zdravlje od plastike otkrivene u flaširanoj vodi, naročito jer za sada ne postoje nikakva posebna istraživanja o tome.

Koordinator za vodu i kanalizaciju SZO Brus Gordon, rekao je za BBC da je ključno pitanje kakve posljedice može imati konzumiranje sitnih čestica plastike:

“Kakav je sastav plastike, sadrži li toksine, koliko ima štetnih sastojaka, šta te čestice mogu učiniti u tijelu, ne postoji istraživanje koje će nam to reći.
Obično imamo ‘bezbjednosnu granicu’, ali da bismo je imali i u ovom slučaju, moramo definisati i razumjeti jesu li i koliko ove materije štetne”, rekao je Gordon.

Istragu SZO pokrenuli su rezultati istraživanja organizacije “Orb Medija” koji su pokazali da flaširana voda iz devet različitih država sadrži čestice plastike.

“Pronalazili smo plastiku u flaši za flašom, brendu za brendom. Ne želimo ni u koga upirati prstom, nego samo pokazati da je plastika prisutna svuda, da je postala materijal koji prodire i u vodu i u sve osnovne proizvode koje svakodnevno konzumiramo”, rekla je Šeri Mason, profesorica hemije na univerzitetu u Fredoniji, u Njujorku.

Trenutno ne postoje dokazi da konzumiranje sitnih čestica plastike može štetiti ljudskom zdravlju, a zadatak naučnika Svjetske zdravstvene organizacije biće upravo da to otkriju.

Među kompanijama čija je flaširana voda testirana ima i nekih koje se mogu naći i na našem tržištu: “Evian”, “San Pelegrino”, a u njihovoj upravi su istakli da već godinama i sami sprovode testiranja i da su rezultati uvijek u okviru dozvoljenog.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније