Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 03. 2018. 11:23 >> 11:19

MOGUĆ LOŠ ODZIV

Putin pozvao Ruse da izađu na izbore

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je Ruse da izađu u nedjelju na predsjedničke izbore koje bi, kako strahuje Kremlj, mogao da obilježi loš odziv glasača.

 

 

 

"Za koga glasamo i kako koristimo pravo na slobodan izbor jeste odluka svakog od nas. Međutim, ako se odreknemo tog izbora onda će taj suštinski i odlučujući izbor biti učinjen tako što se naše mišljenje neće uzeti u obzir", poručio je Putin u video obraćanju glasačima koje je prenijela ruska RT.

Putin je u noći između četvrtka i petka poručio Rusima da iskoriste pravo da odluče o svojoj budućnosti. "Siguran sam da svako od nas brine o sudbini naše rodne zemlje. Zato vam se obraćam uz molbu da izađete na birališta u nedjelju", rekao je Putin.

U Rusiji će 18. marta biti održani predsjednički izbori na kojima se Putin smatra ubjedljivim favoritom. On će u slučaju pobjede obezbijediti nov šestogodišnji mandat.

U izbornoj trci učestvuje ukupno osam kandidata. Pored Putina, kandidati su lider ultranacionalističke Liberalno demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski, dugogodišnji prokremljovski političar Sergej Baburin, lider liberalne partije Jabloko Grigorij Javlinski, kandidat malo poznate vanparlamentarne stranke Komunisti Rusije Maksim Surajkin i biznismen Boris Titov.

Novina među kandidatima na ovim izborima su novinarka Ksenija Sobčak i kandidat Komunističke partije Rusije Pavel Grudinjin, koji bi, po ocjeni analitičara, sudeći po antipropagandi na državnim medijima uperenoj protiv njih, mogli da uzmu dio glasova značajnih za Kremlj.

Najpoznatiji i najozbiljniji protivnik Kremlja, aktivista i bloger Aleksej Navaljni, pozvao je na bojkot predsjedničkih izbora pošto mu je Centralna izborna komisija (CIK) uskratila pravo da se kandiduje.CIK je prethodno upozorila da Navaljni, koji je više puta osuđivan, neće moći da učestvuje u izbornoj trci sve do 2028. godine.

Prema podacima CIK, u Rusiji ima skoro 109 miliona birača, koji će moći da glasaju na 97 hiljada biračkih mjesta, a u inostranstvu još 1,8 miliona birača koji će moći da glasaju na 394 biračka mjesta u 144 zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније