Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr I.Š. ]

16. 03. 2018. 13:55 >> 13:52
3

MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Zehofer:Islam ne pripada Njemačkoj

NOVI njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (Hrišćansko-socijalna unija, CSU) izjavio je u razgovoru za dnevnik Bild od petka da islam nije dio njemačkog društva, čime je izazvao brojne reakcije njemačke političke javnosti.

 

 

 

 "Ne, islam ne pripada Njemačkoj. Njemačka je zemlja prožeta hrišćanstvom, a to znači slobodne nedjelje i crkveni praznici i rituali poput Uskrsa, Duhova i Božića", rekao je Zehofer koji je do početka ove sedmice bio na funkciji predsjednika bavarske pokrajinske vlade.

On je potom objasnio kako su muslimani koji žive u Njemačkoj dio ove zemlje i to se "samo po sebi podrazumijeva".

"To, međutim, ne znači da mi iz pogrešnog obzira moramo odbaciti neke tradicije i običaje koji su tipični za našu zemlju", rekao je Zehofer, čije ministarstvo je dobilo i novi resor koji se naziva "domovina".

"Islam je dio Njemačke"

Rečenica "Islam je dio Njemačke" potiče od bivšeg demohrišćanskog predsjednika Njemačke Kristijana Vulfa, a nakon toga ju je u nekoliko puta ponovila i njemačka kancelarka Angela Merkel. Zehofer se tako ovom izjavom prvog dana na novoj dužnosti suprotstavlja stavu kancelarke i predsjednici vlade Angeli Merkel.

CSU sa Zehoferom na čelu, bio je i jedan od najžešćih kritičara liberalne izbjegličke politike Angele Merkel.

Potpredsjednica Bundestaga i članica rukovodstva stranke Zeleni, Klaudija Rot, oštro je kritikovala Zehoferov istup u Bildu.

Ekstremna desnica: "Ukrao je rečenicu iz našeg programa"

"To ja jasan signal izolacije muslimana. Ko prvog dana na funkciji ministra unutrašnjih poslova, u vrijeme kada se napadaju džamije, a čelnicima muslimanskih udruženja šalju prijetnje smrću, ne izražava solidarnost s muslimanima, nego govori o tome da islam ne pripada Njemačkoj, djeluje potpuno neodgovorno", rekla je Rot.

Ekstremno desna stranka Alternativa za Njemačku je pozdravila stav novog ministra unutrašnjih poslova, ali ga je istodobno optužila za "krađu političkih ideja".

"Rečenica 'Islam nije dio Njemačke' je doslovno uzeta iz našeg programa", rekao je političar desnice Pogenburg. On je Zehofera optužio da ove ideje jasno iznosi u javnost samo zbog izbora u Bavarskoj koji se održavaju na jesen.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније