Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

17. 03. 2018. 14:11   >>  14:06 1

MERKEL SMATRA

EU u odlučujućoj fazi

Njemačka kancelarka, Angela Merkel, smatra da se EU nalazi u odlučujućoj fazi.

Ona je najavila da će na idućem Savjetu unije po prvi put biti razgovarano o budućim odnosima sa Velikom Britanijom.

Merkelova je, u video-poruci, podsjetila da Velika Britanija napuša EU, a ujedno međunarodno stanje obavezuje na djelovanje.

Zajedno sa francuskim predsjednikom, Emanuelom Makronom, Njemačka želi, kako je naglasila, da se posveti temama koje je moguće bolje riješiti na evropskom nivou.

Merkelova je ukazala da u te teme spadaju ekonomska snaga, pitanja dugoročne stabilizacije eura, kao i kako zaštititi spoljne granice, odnosno boriti se protiv uzroka migracije.

"Nadam se da ćemo brzo postići rezultate", rekla je ona.

Na idućem Savjetu EU, koji će se održati sljedeće nedjelje, po prvi put, kako je objasnila, biće razgovarano o predstavi budućih odnosa sa Velikom Britanijom.

Naravno, dodala je, Velika Britanija mora sama reći šta želi.

"Nadam se da će dio toga biti i saranja u naučnoj oblasti. Velika Britanija mora saopštiti koliko želi učestvovati u progamima 'Horizon 2020' i razmjeni Erasmus. Erasmus je odličan primjer uspješnog evropskog programa", naglasila je Merkel.

Najavila je i dijalog sa građanima o razvoju Evrope.

"Francuska i Njemačka će u tome tijesno sarađivati", rekla je Merkel, dodajući da će biti omogućeno digitalno učešće, kao i učešće preko foruma i manifestacija.

"Razgovor sa građanima je veoma važan i zato pozivam sve da u njemu učestvuju" naglasila je ona.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније