Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

19. 03. 2018. 17:43 >> 17:39

PORUKA EU

"Rusija da se pozabavi izbornim problemima"

Prema preliminarnim podacima posmatračke misije OEBS/ODIHR jučerašnji predsjednički izbori u Rusiji, na kojima je Vladimir Putin osvojio četvrti mandat, održani su u kontrolisanom pravnom i političkom okruženju, uz konstantne pritiske na kritičke glasove, ocijenila je danas portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Maja Kocijančič.

Posmatrači su na izborima zabilježili ograničavanje slobode okupljanja, udruživanja i izražavanja, kao i registracije kandidata, što je ograničilo prostor za politički anganžman i rezultiralo nedostatkom prave političke konkurencije, navodi se u saopštenju portparolke visoke predstavnice EU.

Kako se navodi, ekstenzivno i nekritičko izvještavanje medija doprinijelo je stvaranju nejednakog terena, a napori za povećanje odziva na izborima imali su primat nad kampanjom kandidata. Posmatraći navode i da su neki aktivisti koji su ispitivali legitimnost izbora privedeni.

Centralna izborna komisija je efikasno, otvoreno i uredno vodila izbore uprkos nedostacima vezanim za tajnost glasanja i transparentnost brojanja glasova, navodi se u saopštenju.

Očekujemo od Rusije da se pozabavi nepravilnostima i manjkavostima koje su zabilježili posmatrači, navela je Kocijančič.

EU ne priznaje rezultate predsjedničkih izbora na Krimu i njihovi posmatrači nijesu mogli da posmatraju izbore na toj teritoriji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније