Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

20. 03. 2018. 08:20   >>  08:17

KINESKI PREMIJER

Peking pozvao SAD da budu razumne

Kina je danas pozvala SAD da "budu racionalne" da bi se izbjegao trgovinski rat, istovremeno obećavši "strogu zaštitu intelektualne svojine" stranih firmi, budući da je Vašington prijetio Kini teškim sankcijama zbog manjkavosti u tom domenu.

 

 

 

"Nadamo se da će dvije strane ostati racionalne, da neće djelovati emocionalno i da će izbjeći trgovinski rat", rekao je premijer Li Kećijang.Takva bitka dvije sile "nikome neće biti od koristi i niko u njoj neće pobijediti", naveo je on na konferenciji za novinare povodom završetka zasjedanja parlamenta.

U vezi osjetljivog pitanja krađe intelektualne svojine, što Vašington osuđuje, Li je iznio uvjeravanja da će intelektualna svojina biti "strogo zaštićena".

Predsjednik SAD Donald Tramp spreman je na ofanzivu protiv Kine uvođenjem velikih taksi na uvoz robe iz te zemlje, optužene da krade intelektualnu svojinu američkih firmi i daje velike subvencije izvoznicima.Vašington je posebno zabrinut zbog sistema zajedničkog poslovanja koje Peking nameće američkim firmama. U zamjenu za pristup kineskom tržištu, te kompanije moraju da sa svojim lokalnim partnerima podjele svoju tehnologiju.

"Potpuno ćemo otvoriti proizvodni sektor. U tom pogledu, nećemo dozvoljavati prisilni transfer tehnologije", rekao je Li i ponovio obećanje o "sve otvorenijem" kineskom tržištu.

Prema njegovim riječima, to otvaranje se posebno odnosi na "sektor usluga, prije svega medicinskih, obrazovnih i finansijskih".

Takođe, kineski premijer je izrazio nadu da će SAD smanjiti ograničenja na izvoz u Kinu "naprednih tehnologija i stvari s velikom dodatom vrijednošću", jer bi to doprinijelo "balansiranju" trgovine.Donald Tramp je ogromni američki deficit u trgovini s Kinom označio kao glavni problem i američki mediji prenose da namjerava da uskoro Pekingu uvede carine na uvoz u vrijednosti od 60 milijardi dolara.

Postavlja se pitanje da li će Kina, koja tvrdi da je spremna da reaguje u slučaju američkih sankcija, za metu odgovora izabrati veliki američki dug koji posjeduje.

"Kina je odgovorni dugoročni investitor (...) Mi koristimo devizne rezerve za investicije i uvijek ih diverzifikujemo prema tržišnim propisima", rekao je Li Kećijang.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније