Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Al Jazeera, Objavila: P.B. ]

22. 03. 2018. 09:10 >> 09:04

NOVI PROPISI

Nema više "oca" i "majke" u kanadskim formularima

Kanada je odlučila da termine "otac" i "majka" zamijeni terminom "roditelji" u zvaničnim formularima, a namjerava i da izbaci iz službene korespodencije upotrebu termina "gospodin" i "gospođa", osim ako to osoba sama ne zatraži.

"Vlada Kanade je odlučila da stavi neutralan rod u sve svoje obrasce", rekao je portparol kanadskog Ministarstva porodice Metju Filion.

Ta je odluka donesena jer "dosadašnji formulari nisu prilagođeni današnjim prilikama", objasnio je Filion.

Inicijativa za uvođenje neutralnog roda pokrenuta je u januaru, kada je jedan homoseksualni par u Novoj Škotskoj podnio zahtjev za dokument za socijalno osiguranje za njihovo dijete, za šta je trebalo da odrede ko je otac, a ko majka.

Od sada će se samo tražiti imena roditelja.

Vlada Kanade dopise više neće počinjati sa "Gospodine" ili "Gospođo", a u telefonskim razgovorima zaposleni u državnim institucijama moraće početi razgovor pitanjem kako osoba želi da joj se obraća, objasnio je portparol Ministarstva porodice.

Te mjere dio su politike liberalne Vlade premijera Džastina Trudoua, kojoj je jedan od prioriteta borba za jednakost polova na državnom i međunarodnom nivou.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније