Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

22. 03. 2018. 22:15 >> 22:36
1

ISTOČNA GUTA

Prva evakuacija pobunjenika

Konvoj pobunjeničkih boraca napustio je danas uporišta u Istočnoj Guti, enklavi kod Damaska, što je prvi put od početka ofanzive snaga sirijske vlade, riješenih da povrate sve teritorije u okolini prijestonice.

Poslije jednog dana čekanja, autobusi sa pobunjenicima i civilima iz grada Harasta su se večeras uputili ka provinciji Idlib, u skladu s sporazumom kojem je posredovala Rusija. Snimci konvoja su prikazani na državnoj televiziji.

Oko 1.500 ljudi, od čega više od 400 boraca, skupilo se tokom dana oko 30 autobusa na liniji razdvajanja između Haraste i teritorije pod kontrolom vlade.

Sirijski vojnici su okružili konvoj, a između njih i pobunjenika nije bilo vidljivog neprijateljstva.

Sirijska vlada i njeni ruski saveznici su postigli sporazum o evakuaciji Haraste, najmanjeg i najmanje naseljenog od tri preostala pobunjenička džepa u Istočnoj Guti, s islamističkom grupom Ahrar al-Šam.

Portparol te grupe je naveo da bi evakuacija Haraste mogla trajati više dana.

Državna sirijska agencija Sana je prenijela da Harastu treba da napusti oko 1.500 pobunjenika i oko 6.000 njihovih članova porodica.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da su vazdušni napadi i granatiranje drugih lokacija nastavljeni, i da je pritom stradalo 20 civila.

Sirijska državna televizija je prenijela da su pobunjenici i danas granatirali Damask i ubili četiri osobe.

Hezbolah: Pobunjenici proglasili prekid vatre

Druga po veličini pobunjenička frakcija u enklavi Istočna Guta, kod Damaska, proglasila je prekid vatre da bi pregovarala o napuštanju područja, naveli su danas medijska služba libanskog Hezbolaha i Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U saopštenjima televizije al-Manar i Opservatorije navodi se da će grupa Fajlak al-Rahman od ponoći poštovati primirje.

Ta pobunjenička grupa nije komentarisala navode.

Najava o planovima Fajlaka dolazi uskoro pošto su stotine pobunjenika iz druge frakcije počele evakuaciju iz važnog opsjednutog grada u Istočnoj Guti.

Ako se Fajlak al-Rahman evakuiše iz enklave, u Istočnoj Guti će od pobunjenika ostati samo grupa Džaiš al-Islam.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније