Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

23. 03. 2018. 13:20   >>  13:16

NA SAMITU

EU osudila nezakonite akcije Turske u Sredozmlju

Lideri Evropske unije (EU) osudili su na samitu u Briselu "nezakonite akcije" Turske na Sredozemnom moru, nekoliko dana prije sastanka s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

 

 

 

Incidenti su nedavno izbili na moru u kontekstu starog teritorijalnog spora s Grčkom i Kiprom. Turska mornarica spriječila je italijanskom brodu da se približi kiparskim teritorijalnim vodama, dok je turski patrolni brod udario u grčki na Egejskom moru.

Osuda EU dolazi pred sastanak u ponedjeljak u bugarskom gradu Varna, gdje će doći predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i Erdogan.

Evropski zvaničnici će na sastanku uvjeriti Erdogana da će biti nastavljena obećana finansijska pomoć u okviru sporazuma o rješavanju migrantske krize postignutog u martu 2016. godine.

Međutim, neke zemlje članice EU ocijenile su da pomoć Turskoj koji je neophodni partner u rješavanju migrantske krize ne smije da bude interpretirano kao da vlasti Ankare imaju odriješene ruke za druga pitanja.Evropski

savjet je žestoko osudio "nastavak nezakonitih akcija Turske u istočnom Mediteranu i Egejskom moru" izražavajući istovremeno punu podršku Grčkoj i Kipru.Savjet je podsjetio Tursku da treba da poštuje međunarodno pravo, dobrosusjedske odnose i normalizuje veze sa zemljama članicama Unije, uključujuči s Grčkom i Kripom.

Turska:Neprihvatljive kritike

Turska je danas odbacila kao "neprihvatljivu" kritiku Evropske unije (EU) oko sporova Ankare sa Grčkom i Kiprom, nekoliko dana uoči samita EU-Turska.

"Saopštenje Evropske unije sadrži neprihvatljive primjedbe protiv naše zemlje, koji služe interesima Grčke i kiparskih Grka", rekao je portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj.

Prema njegovim riječima, EU podržava Grke i kiparske Grke zato što su u Uniji, ne postavljajući pitanje da li su u pravu.

"Evropska unija je izgubila neutralnost u pogledu kiparskog pitanja", rekao je portparol.

Aksoj je rekao i da je sastanak, planiran za 26. mart u Bugarskoj, turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom, "važan" za Tursku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније