Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

13. 02. 2013. 09:18   >>  09:15

STANJE NACIJE

Obama: Imam plan za oporavak SAD

Američki predsednik Barak Obama u redovnom godišnjem govoru o stanju nacije, pozvao zakonadavce iz obje stranke da zajedno sa Bijelom kućom rade na oporavku ekonomije i jačanju srednje klase.

U prvom govoru o stanju nacije od kada je reizabran, predsjednik Obama je najavio ambiciozan plan ekonomskog oporavka zemlje i smanjenja duga koji je premašio 16 hiljada milijardi dolara.

"Naš nedovršeni zadatak je da obezbijedimo da ova vlada radi u ime mnogih, a ne samo u ime malobrojnih, da podstiče slobodno preduzetništvo, nagrađuje indivudalne incijative i otvori vrata mogućnosti svakom djetetu širom ove velike zemlje", kaže Obama.

Američki predsjednik je pozvao Kongres da spriječi finansijske rezove u vojnim i socijalnim programima koji treba da stupe na snagu 1. marta.

"Sada je naša najbolja šansa za dvostranačko djelovanje, sveobuhvatnu poresku reformu koja podstiče stvaranje radnih mjesta i pomaže u smanjenju deficita", kaže američki predsednik.

Obama je takođe govorio i o reformi imigracione politike, pozvao na povećanje miminalne dnevnice sa 7,25 na 9 dolara po satu, a posebno o neohpodnosti pooštravanja zakona o posjedavanju oružja i zabrani posjedovanja oružja vojnog tipa.

Kada je reč o spoljnoj politici, američki predsjednik je najavio da bi do kraja ove i početka sljedeće godine 38 hiljada američkih vojnika trebalo da bude povučeno iz Avganistana, a takođe je pomenu najnoviju nuklearnu probu Sjeverne Koreje rekavši da tim potezom Pjongjang ostaje sve izolovaniji u svijetu.

U ime republikanske stranke komentar na predsjednikov govor dao je senator iz Floride Marko Rubio koji je rekao da su predsjednikovi ekonomski planovi nerealni sve dok Sjedinjene Države ozbiljno ne porade na smanjenju budžetskog deficita.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније