Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 07. 2013. 09:21   >>  09:28 1

RAZUMIJTE NAŠ BOL

Obama: I ja sam mogao biti Trejvon

Američki predsjednik Barak Obama umiješao se u raspravu o oslobađanju muškarca koji je ubio tamnoputog tinejdžera Trejvona Martina, izjavivši juče da je Martin "mogao biti on prije 35 godina" i pozvao Amerikance da razumiju bol Afroamerikanaca zbog ovoga slučaja.

Obama je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući izrekao svoje misli o slučaju Džordža Cimermana, muškarca s Floride koji je nedavno oslobođen krivice da je izvršio ubistvo nakon što je pucao u 17-godišnjeg Martina tokom borbe.

Slučaj Cimerman je ponovo u američke rasprave unio rasno pitanje između onih koji smatraju da se Cimerman branio i onih koji misle da nije bilo potrebe da puca u nenaoružanog tinejdžera.

Ne rekavši to otvoreno, Obama je jasno stao na stranu argumenta kako do pucnjave nije trebalo da dođe, izrazivši saosjećanje s Martinovom porodicom i pohvalivši njene članove za "nevjerovatno milosrđe i dostojanstvo s kojim se nose s cijelom situacijom".

Rekao je da je slučaj ispravno vođen na floridskom sudu i da je odluka porote koja je oslobodila Cimermana mjerodavna. Ipak, dodao je, važno je da Amerikanci razumiju kontekst iz crnačke perspektive.

"Znate, kada je Trejvon Martin pogođen, rekao sam da je to mogao biti moj sin. Drugi način da se to kaže je da je Trejvon Martin mogao da bude ja prije 35 godina", rekao je američki predsjednik.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније