Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

28. 03. 2018. 08:31 >> 08:26
1

PRVO INOSTRANSTVO

Kim Džong Un posjetio Kinu

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un boravio je u posjeti Kini od nedjelje do danas, prvoj posjeti inostranstvu od dolaska na vlasti 2011, potvrdili su kineski mediji i dodali da se Kim sastao s predsjednikom Si Đinpingom i izrazio spremnost da se na predstojećem sastanku s američkim predsjednikom Donaldom Trampom založi za denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

 

 

 

Kim, kojeg je Si dočekao s velikom pompom, izjavio je da je spreman za denuklearizaciju u skladu s voljom bivših sjevernokorejskih lidera, javila je agencija Sinhua.

"Naša stalna pozicija je posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva u skladu s voljom bivših lidera Kim Il Sunga i Kim Džong Ila", rekao je lider Sjeverne Koreje, čija je posjeta Kini držana u tajnosti do njegovog povratka Sjevernoj Koreji, kako pretpostavljaju analitičari.

Kineski mediji prenijeli su snimke Kima i Sija, koji je priredio banket lideru Sjeverne Koreje i njegovoj supruzi.

Kim je rekao da je posjeta Kina bila njegov zadatak.Kineski predsjednik je sa svoje strane prihvatio poziv da posjeti Pjongjang.

Posjeta Kima Kini predstavlja povratak u prvi plan kineske diplomatije u rješavanju nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje, koja je sprovela nekoliko nuklearnih i balističkih proba a zbog čega su joj uvedene međunarodne sankcije.

Za sada se ne zna kada će biti održan sastanak Kima i Trampa, osim ranijih najava da bi to trebalo da bude do kraja maja.

Kim nije boravio u posjeti inostranstvu od dolaska na vlasti 2011. kada je funkciju preuzeo od oca, Kim Džong Ila.

Japanski mediji su prvi prenijeli vijest o mogućoj posjeti Kima Kini.

Agencija Kjodo je u utorak javila da je specijalni sjevernokorejski voz koji liči na onaj koji je koristio Kim Džong Il tokom putovanja u inostranstvo, na železničkoj stanici u Pekingu i da se na licu mjesta nalaze neuobičajeni velikih broj pripadnika kineskih snaga bezbjednosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније