Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

03. 04. 2018. 10:00 >> 09:54

SAUDIJSKI PRESTOLONASLJEDNIK

Bin Salman: Izrael ima pravo da postoji

Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman ocijenio je da Izraelci imaju "pravo" na svoju nacionalnu državu isto kao i Palestinci, što se smatra novim znakom približavanja Rijada Izraelu.

  

 

On je u intervjuu koji je juče objavio časopis Atlantik rekao da nema "nijednu religijsku primjedbu" na postojanje Države Izrael.

"Vjerujem da svaki narod, gdje god se nalazio, ima pravo da živi u svojoj mirnoj državi. Vjerujem da Palestinci i Izraelci imaju pravo na sopstvene države.

Međutim treba postići mirovni sporazum da bi se osigurala stabilnost i normalni odnosi", naveo je Mohamen bin Salman u intervuju datom prije najnovijih tenzija u pojasu Gaze.Mohamed bin Salman (32) objasnio je da se jedina "vjerska briga" Saudijaca tiče sudbine džamija u Istočnom Jerusalimu, koji je Izrael anektirao i koji je treće najsvetije mjesto u islamu, i "prava Palestinaca".

"Naša zemlja nema problema s Jevrejima", rekao je on.Čini se da se sunitska kraljevina sve više i više približava Izraelu, prije svega u svjetlu zajedničkog nepri

jatelja u regionu - šiitskog Irana. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je nedavno svoju zemlju nazvao "nezamjenljivim saveznikom" arapskih zemalja suprotstavljenih Teheranu.

I Bijela kuća računa na izraelsko-saudijsko približavanje da bi se izmijenila regionalna ravnoteža, u trenutku kada palestinski lideri ne žele dalje američko posredovanje u mirovnim pregovorima nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp priznao Jerusalim kao prijestonicu Izraela.

Saudijski princ je rekao da je "Izrael velika ekonomija u punom zamahu" i da "ima mnogo interesa koje Izrael i Saudijska Arabija dijele". Istovremeno, ponovio je napade na iranskog vrhovnog vođu, ajatolaha Alija Hamneija, čije teritorijalne ambicije je uporedio s Adolfom Hitlerom.

"Pored iranskog vrhovnog vođe Hitler izgleda ljubazno. Hitler je pokušao da osvoji Evropu, vrhovni vođa pokušava da osvoji svijet", naveo je Mohamed bin Salman.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније