Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92,I.Š. ]

03. 04. 2018. 14:45 >> 14:40
10

PUTIN -ERDOGAN-ROHANI

Putin stiže u Ankaru kod Erdogana

Ruski predsjednik Vladimir Putin stiže u Ankaru, gdje će se sastati s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

 

 

 

Jedna od glavnih tema razgovora biće prodaja ruskih sistema protivraketne odbrane S-400 Turskoj zbog čega Vašington Ankari prijeti sankcijama, navodi Tass.

Prema ranijim medijskim navodima, SAD su zaprijetile sankcijama Turskoj ili odbijanjem prodaje lovačkih aviona F-35 ukoliko Ankara kupi ruske sisteme S-400, ali je turska vlada jasno stavila do znanja da od te transakcije neće odustati, podsjeća ruska agencija.

Rusija ulaže velike napore kako bi Tursku snabdjela sistemima S-400 do 2020. godine, napominje Tass, ali dodaje da je pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov rekao, uoči Putinove posjete Ankari, da "ne zna u kom stepenu će ruska strana nastojati da zadovolji zahtjev Turske".

Inače, Putin boravi u Ankari u okviru svoje prve posjete nekoj zemlji otkako je ponovo izabran za predsjednika na izborima 18. marta. On će tamo učestvovati na Rusko-turskom samitu, ali i u trilateralnim razgovorima sa Erdoganom i predsjednikom Irana Hasanom Rohanijem. Ušakov je rekao da Putin sa sobom vodi impresivnu delegaciju zvaničnika ruske vlade i direktora velikih korporacija.

"Niz kontakata bez presedana između predsjednika Rusije i Turske prethodio je samitu. Samo u 2017. godini, Putin i Erdogan održali su osam sastanaka i više od 20 telefonskih razgovora", naveo je Putinov pomoćnik.

Tema broj jedan razgovora u Ankari je početak radova na izgradnji nuklearne centrale u turskom mjestu Akuju, koju finansira ruska strana, a dva predsjednika će, kako se očekuje, putem video-linka uputiti pozdravne riječi učesnicima tog projekta, vrijednog 20 milijardi dolara, koji će se okupiti na gradilištu. Nakon video-konferencije, Putin i Erdogan imaće razgovore tet-a-tet, prije svega o ključnim pitanjima na bilateralnoj agendi, kao i o regionalnim i pograničnim međunarodnim problemima kao što je situacija u Siriji.

"Ruske i turske vojne i obavještajne službe blisko sarađuju u tom domenu", rekao je Ušakov, dodavši da će dva lidera nastaviti potragu za zajedničkim političkim rješenjima u Siriji.

Poslije razgovora, dva predsjednika će predsjedavati sastanku savjeta za predsjedničku saradnju, s fokusom na energetski sektor.

AP je juče ocijenio da se veze između Rusije i Turske produbljuju više nego ikada, u trenutku kada Moskva srlja u diplomatski procjep velikih razmjera zbog skandala sa otrovanim kontrašpijunom, a Ankara sa zapadnim saveznicima pogoršava odnose zbog pitanja vezanih za ljudska prava i ofanzive na Kurde u Siriji.

"Turska i Rusija su ostavile po strani tradicionalno rivalstvo i razilaženja po regionalnim pitanjima kako bi iskovale snažne ekonomske veze", navodi se u analizi, uz podsjećanje da su dvije strane u decembru postigle sporazum o turskoj kupovini ruskog sistema raketne odbrane dugog dometa S-400 "koji je iznenadio neke turske saveznike u NATO".

Pored nuklearne centrale, ukazuje američka agencija, dvije zemlje grade i gasovod "Turski tok" kojim će se ruski gas dopremati do Turske.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније