Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

03. 04. 2018. 19:45 >> 19:40

TUGUJU ZA "MAJKOM NACIJE"

Južna Afrika proglasila nacionalnu žalost

Južna Afrika proglasila je danas desetodnevnu nacionalnu žalost za Vini Madikizela-Mandelom, aktivistkinjm protiv aparthejda i bivšom suprugom prvog crnog južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele, koja je umrla poslije duge bolesti.

Komemoracija i služba za Vini Mandelu, koja je umrla juče, biće 11. aprila u katoličkoj crkvi Redžina Mundi u kvartu Soveto u Johanesburgu, a zvanična sahrana s vojnim počastima biće održana na Stadionu Orlando u Sovetu tri dana kasnije, saopšteno je iz kancelarije južnoafričkog predsjednika Sirila Ramafose.

Crkva Redžina Mundi bila je utočište za borce protiv apartheida za vrijeme vladavine bijele manjine.

U kuću Vini Mandele u Sovetu neprestano pristižu poznati i nepoznati ljudi da izjave saučešće od kada je umrla juče u 82. godini.

Članice Lige žena vladajućeg ANC-a pjevale su ispred njene kuće danas, a Džulijus Malema opozicioni vođa obratio se grupi pristalica i rekao da Južnoafrikanci moraju da se "oproste od diva".

Vini Mandela je mnogima bila poznata kao "Majka nacije".

"Zato što je Mama (Vini) živjela među svojim narodom i zato što ga nikad nije izdala oni su je nazvali Majkom nacije. To smo došli ovdje da slavimo, život nekog ko nikad nije sa visine gledao crnce i siromašne mase" rekao je Džulijus Malema okupljenima ispred njene skromne kuće u Sovetu.

Ministar energetike Džef Radebe je opisao kao "kolosa koji je koračao na političkoj sceni".

Vini i Nelson Mendela skoro 30 godina su bili simbol borbe protiv aparthejda, navodi BBC i dodaje da je njena reputacija u kasnijim godinama legalno i politički "zaprljana" skandilima, uključujući osudom za otmicu i napad iz 1991. godine.

Južnoafrička zastava biće spuštena na pola kuplja na zvaničnim zgradama i diplomatskim misijama u inostranstvu tokom nacionalne žalosti koja se završava 14. aprila, prema saopštenju iz Predsjedništva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније