Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: P.B. ]

06. 04. 2018. 10:10 >> 10:11

BIJELA KUĆA

Poziv Palestincima da ne prilaze ogradi

Bijela kuća je pozvala Palestince da mirno protestuju i da ne prilaze graničnoj ogradi izmedju pojasa Gaze i Izraela bliže od 500 metara uoči novih masovnih demonstracija koje se danas očekuju.

Američki izaslanik za Bliski istok Džejson Grinblat je, za razliku od UN koje su pozvale Izrael na "izuzetan oprez" tokom masovnih protesta, upozorio samo Palestince da se drže podalje od tampon zone i rekao da ne bi "trebalo da prilaze graničnoj ogradi ni na koji način i ni na kojoj lokaciji", prenose izraelski mediji.

"Osuđujemo lidere i demonstrante koji pozivaju na nasilje ili šalju demonstrante, uključujući decu, na ogradu, znajući da bi mogli biti ranjeni i ubijeni. Umjesto toga pozivamo na obnovu fokusa svih strana na pronalaženje rješenja za teške humanitarne izazove sa kojima se stanovnici Gaze suočavaju", saopštio je Grinblat.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je ranije Izrael da omogući da Palestinci protestuju mirno duž ograde.

"Posebno apelujem na Izrael da pokaže ekstremni oprez u odnosu na upotrebu sile kako bi izbjegao žrtve. Civili moraju biti u stanju da iskoriste svoje pravo da mirno demostriraju", saopšto je sinoć Gutereš.

"Ponavljam moj poziv svima da se uzdrže od svakog akta koji bi doveo do daljeg nasilja ili ugrozio civile, posebno djecu. Pozivam sve strane na terenu da izbjegnu sukob i pokažu maksimum uzdržanosti", rekao je Gutereš.

Očekuje se da će se hiljade Palestinaca okupiti danas blizu granice pojasa Gaze i Izraela. Organizatori su rekli da će pokušati da zaustave demonstrante koji bacaju kamenice i kotrljaju zapaljene gume ka izraelskim vojnicima s druge strane granice. Lideri Hamasa su, pak, poslednjih dana najavljivali iznenadjenja, kao i to da je krajnji cilj marša na granicu da se ona ukloni i oslobodi Palestina.

U medjuvremnu su arapski ambasadori pozvali na pokretanje nezavisne istrage pogibije Palestinaca prošlog petka iako su SAD početkom ove sedmice blokirale sličnu mjeru u Savjetu bezbjednosti UN.

Prošlog petka demonstriralo je više od 30.000 Palestinca na granici Gaze. Izrael je proteste označio neredima koje je orkestrirao islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom.

Od tog dana je od izraelske vatre poginuo 21 Palestinac.

U protestima je ranjeno više od 1.400 osoba, uglavnom bojevom municijom.

Palestinci traže pravo povratka na teritoriju današnjeg Izraela odakle su palestinske izbjeglice pobjegle u ratu 1948. godine poslije stvaranja javrejske države.

Takodje protestuju protiv izraelske blokade koja traje više od jedne decenije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније