Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 07. 2013. 12:25 >> 12:25

STRAŠNO

Tibet: Spalio se 18-godišnji monah

Tibetanski monah spalio se na jugozapadu Kine, što je prvo protestno spaljivanje na Tibetu za više od mjesec dana, javio je Radio Slobodna Azija.

Kunčok Sonam (18) se spalio juče ispred manastira u prefekturi Aba, u kineskoj provinciji Sečuan, a drugi monasi nisu dozvolili kineskim vlastima da odnesu njegovo tijelo.

To je bilo prvo samospaljivanje na Tibetu u posljednjih pet nedjelja. Oko 120 Tibetanaca spalio se od februara 2009. u znak protesta zbog onoga što smatraju kineskom represijom, navodi AFP.

Peking osuđuje ovakve akte i za njih optužuje dalaj lamu, duhovnog vođu Tibetanaca u egzilu, tvrdeći da ih on koristi za promovisanje separatističkih planova.

Tibetanci i organizacije za ljudska prava, međutim, kažu da su ovi protesti odgovor na strogu kontrolu ispovjedanja vjere u tom regionu.

Dalaj lama, dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji živi u Indiji od 1959. godine, nakon neuspjele pobune na Tibetu, kaže da je samospaljivanje čin očaja koji on nema moć da zaustavi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније