Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

06. 04. 2018. 19:17 >> 20:55

NA GRANICI GAZE

Ubijeno šest Palestinaca, preko hiljadu ranjeno

Izraelski vojnici ubili su danas šest Palestinaca, uključujući jednog 16-godišnjaka, u obnovljenim sukobima s demonstrantima na granici Izraela i pojasa Gaze, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je navelo da je danas ranjeno 1.070 osoba, od kojih 293 bojevom municijom, da je 25 ljudi u teškom stanju i da je među ranjenima 12 žena i 48 maloljetnika, prenosi Asošiejted pres.

Broj ubijenih Palestinaca povećan je tako na 28, uključujući 22 demonstranta, od početka niza masovnih protesta "Marš povratka" započetih 30. marta, koji će, kako je najavljeno, trajati šest nedjelja.

Palestinci demonstriraju protiv izraelske blokade koja traje od 2007. godine i zahtjevaju pravo na povratak Palestinaca izbjeglih sa teritorije današnjeg Izraela u ratu 1948.

Izraelska vojska je saopštila da je danas demonstriralo oko 20.000 Palestinaca, što je manje nego što se očekivalo, i dodala da su neki pokušali da probiju graničnu ogradu i uđu u Izrael.

Demonstranti su zapalili stotine automobilskih guma na nekoliko mjesta kako bi spriječili izraelske snage da ih vide i identifikuju.

Vojnici su postavili velike ventilatore da rastjeraju dim, a koristili su i vodene topove, navodi Frans pres.

Sukobi su izbili i na Zapadnoj obali oko Nablusa, Albire, Ramale i Hebrona, javljaju izraelski mediji. Dva Palestinca su ranjena gumenim mecima na toj palestinskoj teritoriji.

Protesti su počeli jutros na pet lokacija duž granice pojasa Gaze, a izraelska vojska tvrdi da rastjeruje demonstrante bojevom municijom i sredstvima za razbijanje nereda, u skladu s protokolom.

Područje oko granice s Gazom proglašeno je zatvorenom vojnom zonom.

Dvije palestinske organizacije za zaštitu ljudskih prava uputile su peticiju izraelskom vrhovnom tužiocu i tužiocu izraelske vojske, zahtjevajući direktnu naredbu izraelskim snagama da se uzdrže od korišćenja bojeve municije.

"Bojeva municija protiv demonstranata u Gazi protivna je međunarodnom i izraelskom zakonu", navedeno je u peticiji.

Izraelska vojska je najavila da neće dozvoliti da se granična ograda ošteti i smatra da je to cilj islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada Gazom i koji je, kako tvrde izraelski zvaničnici, orkestrirao proteste s ciljem da ih iskoristi za pokušaje napada na Izrael.

Uprkos tvrdnjama vojske da se u odgovoru na današnje proteste ništa nije izmijenilo u poređenju s protestima prošlog petka, izraelski mediji navode da su vojni komandanti naredili vojnicima da više koriste sredstva za rasturanje nereda umjesto bojeve municije.

Lider Hamasa u Gazi Jehije Sinvar posjetio je danas pogranično područje Kuza, gdje je dočekan kao heroj, naveo je AP.

Okružile su ga stotine pristalica koje su vikale: "Idemo u Jerusalim, milion mučenika".

"Svijet bi trebalo da čeka na naš veliki potez kada probijemo granicu i molimo se u Al Aksi", rekao je Sinvar okupljenima, misleći na džamiju u Jerusalimu, treću po značaju u islamu.

To je prvi put da je lider Hamasa zaprijetio direktno probijanjem granice, što Izrael neće da dozvoli ni po koju cijenu.

Izraelski vojni portparol Džonatan Konrikus označio je proteste "neredima" i rekao da organizator Hamas pokušava da ih iskoristi da ubaci teroriste u Izrael.

"Ako aktivno napadaju ogradu, ako bacaju molotovljeve koktele sa male udaljenosti od izraelskih vojnika, onda te osobe, ti izgrednici, postaju mete", rekao je on.

Kancelarija UN za ljudska prava rekla je danas da postoje nagovještaji da su izraelske snage koristile prekomjernu silu protiv demonstranata prošle nedjelje, kada je ranjeno 1.400 Palestinaca, od kojih više od polovine bojevom municijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније