Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

06. 04. 2018. 23:46 >> 23:39

NAJMANJE 36 MRTVIH

Sirijska vojska obnovila napade na Dumu

Sirijska vojska započela je danas kopnenu ofanzivu na pobunjenički grad Dumu, praćenu vazdušnim udarima u kojima je poginulo najmanje 36 osoba, pošto su sukobi poslije 10 dana obnovljeni zbog neslaganja oko evakuacije opozicionih boraca.

Avioni su predveče intenzivno bombardovali Dumu u kojoj žive desetine hiljada ljudi, a među mrtvima, prema navodima sirijske državne televizije i opozicionih aktivista, ima žena i djece, prenosi Asošiejted pres.

Na snimcima se iznad različitih djelova grada vidi gust dim i veliki oblaci prašine.

Duma je najveći grad u oblasti Istočna Guta i uporište pobunjeničke frakcije Džaiš al-islam (Armija islama) koju podržava Saudijska Arabija. Duma je jedini dio Istočne Gute koji vladine snage nijesu zauzele u snažnoj ofanzivi tokom februara i marta.

Nasilje u i oko Dume obnovljeno je danas poslije podne pošto je Džaiš al-islam postavio nove uslove u okviru sporazuma o evakuaciji, prema kojem su stotine boraca i civila otišle ove nedjelje iz te oblasti.

Intenzivno bombardovanje moglo bi da znači pritisak na pobunjenike da evakuišu grad, pošto mnogi strahuju da bi broj mrtvih mogao da bude velik ako dođe do kopnene bitke za grad.

U Dumi se nalaze hiljade dobro naoružanih boraca frakcije Džaiš al-islam.

Prije obnove sukoba, helikopteri su tokom dana bacali na Dumu letke kojima su pobunjenici pozivani da ili napuste grad i odu u Džarablus na sjeveru zemlje, ili da predaju oružje i dobiju amnestiju, uz garancije vlada Rusije i Sirije da mladići neće biti regrutovani u vojsku u narednih šest do 10 mjeseci.

Građani su lecima pozivani da ostanu u gradu, uz navode da će njihovu bezbjednost garantovati ruska vojna policija razmještena oko Dume.

Opozicioni sirijski aktivisti i državna televizija navode da među borcima frakcije Džaiš al-islam postoji podjela na umjerene koji žele da napuste Dumu i na pristalice tvrđe linije koji žele da se bore. Zvaničnik te pobunjeničke frakcije negirao je da postoje podjele.

Nasilje je obnovljeno poslije gotovo dvije nedjelje primirja u Dumi, sklopljenog pošto su Rusija i Džaiš al-islam postigli dogovor o evakuaciji u pobunjeničke regione na sjeveru Sirije.

Stotine opozicionih boraca i njihovih rođaka otišlo je iz Dume ove nedjelje ka sjevernim oblastima pod kontrolom sirijske opozicije koja ima podršku Turske.

Evakuacije su obustavljene juče, a sirijska televizija je javila da je Džaiš al-islam odbio da oslobodi brojne pristalice sirijske vlade koje drže godinama. Ima navoda da Džaiš al-islam želi da ispregovara novi sporazum, nezadovoljan ponašanjem turskih vojnika na sjeveru Sirije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније