Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

10. 04. 2018. 09:42 >> 09:36
1

UPOZORENJE

Tramp: SAD razmatraju vojni udar na Siriju

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je skorim vojnim udarom na Siriju zbog napada hemijskim oružjem na civile i upozorio da će Rusija, ili bilo koja druga zemlja, za koju se ustanovi da je odgovorna za taj napad, "platiti cijenu".

 

 

 

On je sinoć, pred početak sastanka sa vojnim zvaničnicima u Bijeloj kući, izjavio da će donijeti odluku vrlo brzo o tome kako će SAD djelovati.

"Mi imamo mnogo vojnih opcija, i obavijestićemo vas vrlo skoro", rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući.U navodnom napadu hemijskim oružjem u sirijskom gradu Dumi 7. aprila poginulo je više od 40 ljudi, među kojima su i djeca.

Za napad se okrivljuju snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada koje su odbacile odgovornost. Zapadne zemlje smatraju da Asad nije mogao da djeluje bez podrške svojih saveznika Rusije i Irana.

Tramp je rekao da će se na taj napad "odgovoriti i to snažno". Na sastanku su bili ministar odbrane Džim Matis i načelnik združenog generalštaba SAD general Džozef Danford. Ruska vojska je saopštila da su njeni vojnici istražili mjesto napada u predgrađu Damaska i da nijesu našli dokaze da je upotrijebljen otrovan gas.

Trmp je rekao da je skoro izvjesno da je Sirija odgovorna za napad. Vlada Bašara al Asada je to negirala.Tramp je osudio napad kao "ogavan, užasan i varvarski".

"Ako je Rusija, ako je Sirija, ako je Iran, ako su svi zajedno, utvrdićemo mi to", rekao je Tramp.

SAD su pozvale Savjet bezbjednosti UN da usvoji rezoluciju kojom bi se osudila dalja upotreba hemijskog oružja u Siriji i ustanovi novo tijelo koje bi utvrdilo odgovornost za hemijske napade.

Ruski ambasador pri UN Vasili Nebenzja optužio je Vašington da namjerno podstiče međunarodne tenzije prijetnjama Rusiji tonom koji nije prihvatljiv čak ni za vrijeme Hladnog rata.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније