Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

s.đ. [ RSE ]

13. 04. 2018. 11:03 >> 10:56

ZBOG SANKCIJA

Ugašene stranice ruskih korporacija

Web stranice nekoliko ruskih firmi ugašene su nakon objavljivanja posljednjeg paketa sankcija SAD-a, piše engleska stranica Radija Slobodne Evrope.

Riječ je o kompanijama i njihovim vlasnicima - ruskom tajkunu Olegu Deripaski i Viktoru Vekselbergu - koji spadaju među više od dvadesetak subjekata i pojedinaca pogođenih sankcijama SAD-a u sklopu najnovijih mjera koje kažnjavaju ono što se zove "štetne aktivnosti širom svijeta".

Deripaskina i Vekselbergova preduzeća su prebrodila ozbiljne udarce od kada je Ministarstvo finansija SAD saopštilo da zamrzava imovinu i postavlja finansijska ograničenja. To je važilo i za druge ruske kompanije i rusku rublju.

Ruski novinski portal Agenstvo Moskva objavio je 10. aprila da su web stranice Deripaskinog konglomerata Basic Element i Vekselbergove Renoa Group bili nedostupni. Stranica Element se potpuno ugasila, dok na stranici Renoa stoji poruka da je u izradi.

Na web stranici Deripaskinog aluminijumskog giganta Rusal takođe je objavljeno da je oboren 10. aprila. Ponovo je počeo sa radom 11. aprila, mada je posjetioce usmjeravao isključivo na stranicu sa informacijama o investitorima. Pokušaji da se pristupi drugim odjeljcima na stranici vraćani su samo na dio sa informacijama o investitorima.

Web stranice drugih kompanija koje su pod kontrolom kompanije Deripaska pogođene sankcijama u SAD nijesu mogle da se očitaju 11. aprila. Riječ je o stranicama En+ Group, koja upravlja imovinom milijardera, kao i Russian Machines, EuroSibEnergo i Agroholding Kuban.

U samom startu nije bilo jasno da li je nedostupnost ovih stranica povezana sa novim sankcijama SAD-a, koje su bile usmjerene na ruske bezbjednosne zvaničnike, političare i biznismene za koje je Vašington smatrao da imaju bliske veze sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Malo je spremnih za komentar

Samo je jedna od kompanija odgovorila na zahtjev za komentar od RSE.

Portparol Basic Elementa Aleksei Sadikov je u mejlu napisao da kompanija ne želi da komentariše ništa o tome.

Sankcije Ministarstva finansija, koje je Rusija nazvala "neprihvatljivim", zabranjuju "američkim licima" da sarađuju sa navedenim pojedincima i kompanijama. Osim toga, osobe koje nisu u Sjedinjenim Američkim Državama mogu biti pogođene sankcijama za "svjesno olakšavanje značajnih transakcija za ili u ime pojedinaca ili entiteta" blokiranih u akciji.

Od web stranica povezanih sa Deripaskom i Vekselbergovom, koji su pregledani u ovom izvještaju, svi osim dvije su hostovane u Rusiji, prema IP geolokacijskim uslugama.

Web lokacija Agroholding Kubana je hostovana u Njemačkoj, dok je sajt En+ Group u Velikoj Britaniji. Britanski host, TalkTalk, nije odgovorio na zahtjev RSE za komentar. Njemački host, Hetzner Online, rekao je da ne može razgovarati o klijentima s trećim stranama.

Arhiva na Internetu pokazuje da je web stranica Renoa radila do 5. aprila. Poruka u kojoj stoji da je riječ o stranici u pripremi pojavila se narednog dana, istog dana kada su najavljene nove sankcije Sjedinjenih Država.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније