Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

13. 04. 2018. 10:42 >> 10:36

ZAPADNA OBALA

Izraelski snajperisti i tenkovi čekaju Palestince

Izraelska vojska je danas rasporedila tenkove i snajperiste duž granice Izraela i pojasa Gaze u očekivanju nove, treće runde masovnih demonstracija Palestinaca.

 

 

 

Izraelski mediji tvrde da su Palestinci pripremili zapaljive bombe i da su zato današnje demonstracije nazali "Danom Molotova".

Međutim, organizatori demonstracija odbacuju te tvrdnje i kažu da planiraju nenasilni protest.Demonstracije nazvane "Marš povratka" počele su 30. marta i najavljeno je da će trajati šest nedjelja, do 15. maja, Dana nezavisnosti Izraela koji Palestinci zovu Nakba (Katastrofa).

Tada su stotine hiljada Palestinaca napustile svoje domove u ratu zbog uspostavljanja jevrejske države 1948. godine.U sadašnjim demonstracijama poginula su 34 Palestinca, a više od hiljadu je ranjeno bojevom municijom.

Izrael tvrdi da ekstremistički palestinski pokret Hamas koji vlada Gazom, protestima maskira pokušaje napada i dodaje da neće dozvoliti probijanje granične ograde.

Prošlog petka na granici je demonstriralo oko 20.000 Palestinaca, a 30. marta ih je bilo više oko 30.000. Palestinci protestuju zbog izraelske blokade koja traje više od deset godina i za pravo na povratak palestinskih izbjeglica.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman je upozorio da svako ko priđe graničnoj ogradi dovodi život u opasnost.

Bijela kuća je pozvala Palestince da protestuju mirno na bar 500 metara od granice.Izraelska vojska je protekle nedjelje nekoliko puta napala objekte Hamasa u Gazi, a Hamas tvrdi da Izrael hoće da ga uvuče u rat.

Uporedo raste napetost jer je Izrael u pripravnosti zbog prijetnji Irana o odmazdi za napad na sirijsku vojnu bazu u noći između nedjelje i ponedjeljka, za koji su Moskva, Teheran i Damask optužili Izrael.

Izrael je u pripravnosti i zbog mogućeg napada SAD na snage sirijskog predsjednika Bašara Asada zbog navodnog hemijskog napada u Dumi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније