Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

13. 04. 2018. 21:14   >>  21:09 1

NASTAVLJENI PROTESTI

Jedan Palestinac ubijen, gotovo 1.000 ranjeno

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je jedan Palestinac poginuo danas od izraelske vatre tokom masovnih protesta duž granice pojasa Gaze i Izraela.

Smrću tog 28-godišnjaka broj ubijenih palestinskih demonstranata u poslednje dvije nedjelje povećan je na 28, dok je na masovnim protestima održanim 30. marta, 6. aprila i danas, od izraelske vatre ukupno ranjeno više od 1.500 Palestinaca.

Ministarstvo je navelo da je u današnjim demonstracijama povrijeđeno najmanje 969 Palestinaca, od kojih je 223 ranjeno bojevom municijom.

Rečeno je da su ostali demonstranti zadobili druge vrste povreda - neki su pogođeni gumenim mecima, a nekima je ukazana pomoć zbog udisanja suzavca. Među ranjenima je i 67 maloljetnika i 20 žena.

Izraelski potpukovnik Jonatan Konrikus izjavio je za Asošiejted pres da vojska pokušava da smanji palestinske žrtve, ali da propisi koji se odnose na otvaranje vatre nijesu promijenjeni.

Na današnjem protestu, trećem masovnom od 30. marta, okupile su se hiljade Palestinaca. Nekoliko stotina metara od granice podignuto je pet velikih šatora.

Manje grupe demonstranata približile su se graničnoj ogradi, paleći izraelske zastave, bacajući kamenice i kotrljajući zapaljene gume prema izraelskim vojnicima raspoređenim s druge strane.

Izraelska vojska je saopštila da su demonstranti kasnije nekoliko puta pokušali da oštete ogradu i pređu na izraelsku teritoriju.

Izraelski mediji prenose da je eksplozivna naprava postavljena i aktivirana kraj graničnog prelaza Karni i da je zmaj sa zakačenim "molotovljevim koktelom" poslat na izraelsku teritoriju, ali da je pao unutar palestinske.

Izraelska vojska koristi sredstva za rasturanje nereda i puca bojevom municijom na demostrante za koje tvrdi da su izgrednici i teroristi.

U današnjim demonstracijama učestvovalo je oko 10.000 Palestinaca, upola manje nego prošlog petka i tri puta manje nego 30. marta, kada je održan prvi masovni protest.

Izraelska vojska je saopštila da neće dozvoliti oštećenje bezbjednosne ograde ili infrastrukture koja štiti izraelske građane i djelovaće protiv nasilnih izgrednika i umiješanih terorista.

Vojska je pokazala video snimak na kojem se vidi da je graničnu ogradu zaštitila bodljikavom žicom.

Demonstranti su postavili na nju palestinsku zastavu i konopcem pokušali da je istrgnu, a jedan čovjek je bacio zapaljenu gumu na ogradu.

U današnjim protestima ponovo je ranjen jedan novinar.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozorovaju da su pravila službe izraelske vojske nezakonita, i tvrde da ona dozvoljavaju vojnicima da koriste potencijalno smrtonosna sredstva protiv nenaoružanih demonstranata.

Izrael optužuje Hamas koji vlada pojasom Gaze da koristi proteste kao pokriće za napade i tvrdi da snajpersti ciljaju samo glavne podstrekače nasilja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније