Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

15. 04. 2018. 15:05 >> 14:58

LIČNO IM SE IZVINITI

Papa će ugostiti žrtve zlostavljanja iz Čilea

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo primiće krajem aprila u Vatikanu tri žrtve seksualnog zlostavljanja u Čileu, najzaslužnije za razotkrivanje tog skandala u redovima čileanske crkve.

 

 

 

Papa će ih ugostiti u vatikanskom hotelu u kojem živi i lično će im se izviniti što ih je diskreditovao tokom nedavnog puta u Čile, navodi Asošiejted pres.

Jedan od njih, Huan Karlos Kruz, koji je preživio zlostavljanje najpoznatijeg čileanskog sveštenika-predatora Fernanda Karadime, rekao je da će papi reći o "hororu zlostavljanja i hororu zataškavanja", koji su crkveni lideri činili decenijama i kako su diskreditovali i klevetali žrtve koje bi o tome javno progovorile.

Kruz je rekao Asošiejted presu da je i papa Franjo "nažalost, bio na tom putu", kada je žrtve zlostavljanja optužio za "klevetanje" zbog toga što su u kontinuitetu optuživali čileanskog biskupa Huana Barosa.

Ipak, dodao je, Franjo je izgleda "otvorio oči prema stvarnosti... hiljada života koje su žrtvovali" sveštenici koji siluju i maze djecu.

Papa je u srijedu poslao pismo čileanskim biskupima u kojem je priznao da je napravio "teške greške u procjeni" Barosa, koga Kruz i druge žrtve optužuju da je ignorisao njihovo zlostavljanje čiji je svjedok bio.

Baros, zaštitnik sveštenika Karadime, negira njihove optužbe.Kruz i druge dvije žrtve zlostavljanja - Džimi Hamilton i Hose Andres Muriljo, sastaće se s papom pojedinačno i zajedno 28. i 29. aprila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније