Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

16. 04. 2018. 17:15 >> 17:08
1

MOSKVA TVRDI

"UN blokiraju rad istražne misije u Siriji"

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je danas da misija Međunarodne organizacije za kontrolu hemijskog naoružanja (OPCW) ne može da dođe do mjesta navodnog hemijskog napada blizu glavnog grada Sirije Damaska jer nema odgovarajuću dozvolu Ujedinjenih nacija.

On se pridružio drugim ruskim zvaničnicima u demantovanju da Rusija sprečava tu misiju da izvrši ispitivanje na navodnom mjestu hemijskog napada u Siriji.

Izjava Rjabkovam mogla bi da ukazuje na mogući pokušaj da se omete tim OPCW, iako su i Rusija i sirijska vlada saopštile da je dobrodošla njihova posjeta poslije zapadnih vazdušnih udara na Siriju tokom vikenda, navodi agencija AP.

Rjabkov je rekao novinarima u Moskvi da se brzo rješenje posjete misije sirijskom gradu Dumi, gdje se navodno dogodio hemijski napad koči zbog posljedica "ilegalne, nezakonite vojne akcije", misleći na vazdušne udare na sirijske mete.

Tim OPCW-a stigao je u Siriju neposredno pred vazdušne udare koje su na sirijske mete izvrišile snage SAD, Velike Britanije i Francuske rano u subotu ujutro.

Članovi su se sastali sa sirijskim zvaničnicima, ali nijesu posjetili grad Dumu. Sirijske vladine snage i ruske snage raspoređene su u Dumi koja je sada pod kontrolom sirijske vlade.

Rjabkov je rekao da je problem što OPCW stručnjaci nemaju dozvolu UN odjeljenja za bezbjednost i sigurnost da posjete Dumu.

"Koliko ja razumijem sprečavanje brzog rješenja ovog problema je posljedica ilegalne, nezakonite vojne akcije koju su Velika Britanija i druge zemlje sprovele u subotu", rekao je Rjabkov.

Kremlj je danas saopštio da su neosnovane optužbe Velike Britanije da Rusija nije omogućila pristup Dumi misiji OPCW-a koja se nalazi u Siriji.

Zamjenik sirijskog minsitra spoljnih poslova Faisal Mekdad rekao je ranije da je njegova zemlja u potpunosti spremna da sarađuje sa tom misijom. On je rekao da su se vladini zvaničnici sastali s članovima delegacije, koja je u Damasku tri dana, više puta da razgovaraju o saradnji.

Sirija je ranije optuživala Zapad da politički manipuliše misijom OPCW.

Zapadne zemlje optužile su vlasti sirijskog predsjednika Bašara el Asada da su 7. aprila u Dumi sprovele napad hemijskim oružjem.

Zbog toga su snage SAD, Velike Britanije i Francuske u subotu sprovele vazdušne napade na vojna postrojenja u Siriji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније