Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

16. 04. 2018. 22:39 >> 22:52

NAGRADE ZA IZVJEŠTAVANJE

Pulicer zbog Vanjstajna, Trampa i Rusije

Njujork tajms i Njujorker dobili su ovogodišnju Pulicerovu nagradu za izvještavanje u javnom interesu za izvještaje o Harviju Vajnstajnu i seksualnom uznemiravanju koje je aktiviralo široki pokret "I ja".

Dobitnici ovogodišnjih Pulicerovih nagrada za novinarstvo i umjetnost objavljeni su danas na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

Njujork tajms i Vašington post dobili su Pulicerovu nagradu za nacionalno izvještavanje za osvetljavanje tekuće istrage o mogućim kontaktima izbornog štaba predsjednika Donalda Trampa i ruskih zvaničnika.

List "Press Democrat" iz Santa Rose u Kaliforniji dobio je nagradu za udarne vijesti za izvještavanje o šumskim požarima koji su prošle jeseni zahvatili kalifornijske okruge sa vinogradima.

Najprestižnije nagrade u američkom novinarstvu, Pulicerove nagrade dodjeljuju se u 14 kategorija uključujući izvještavanje, fotografiju, kritiku i komentar u novinama, časopisima i vebsajtovima. U umjetnosti nagrade su dodijeljene u sedam kateogrija uključujući književnu prozu, dramu i muziku.

Njujork tajms i Njujorker su u izvještajima koji su se pojavili u razmaku od nekoliko dana u oktobru pisali o tome da je Vajnstajn bio suočen sa optužbama o seksualnom uznemiravanju i napadima od više žena u Holivudu, i to decenijama unazad. Avokati filmskog producenta rekli su tada da on demantuje da je imao bilo kakve seksualne kontakte bez saglasnosti.

Uticaj tih izvještaja ubrzo se proširio dalje od navoda o Vajnstajnu na druge istaknute ljude i uskoro se pokret "MeToo" pretvorio u poziv oko koga su se okupljali ljudi da izađu u javnost i govore o svojim iskustvima o seksualnom napastvovanju i uznemiravanju.

Niz izvještaja u Njujork tajmsu i Vašington postu osvijetlili su veze između ruskih zvaničnika i Trampove predsjedničke izborne kampanje 2016. Te veze su podstakle istragu specijalnog tužioca Roberta Mulera o navodnim ruskim pokušajima da utiču na predsjedničke izbore.

Tramp je nazvao tu istragu lovom na vještice.

Ovo je 102. godina da se dodjeljuje ova nagrada koju je 1917. ustanovio izdavač novina Džozef Pulicer.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније