Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

17. 04. 2018. 12:48 >> 12:41
3

MAKRON POZVAO

Evropski parlament da brani evropski suverenitet

Francuski predsjednik Emanuel Makron danas je u Strazburu pozvao poslanike u prvom obraćanju u Evropskom parlamentu da "čvrsto brane evropski suverenitet" protiv izazova autoritarizma u nekim zemljama Evropske unije (EU), prenijela je agencija Frans pres.

 

 

 

"Želim da pripadam generaciji koja je odlučila da čvrsto brani demokratiju... Neću podleći fascinaciji prema autoritarnim režimima", rekao je Makron u govoru i dodao da ne želi da pripada "generaciji uspavanih".

Kako su ranije prenijeli francuski mediji, Makron u govoru želi da oživi svoje ambicije o obnovi Evrope, koje za sada nisu naišle na veliko oduševljenje pojedinih zemalja.

Ambicije francuskog predsjednika nailaze na prepreke poslije nedavnih parlamentarnih izbora u Italiji i Mađarskoj, gdje su pobijedili evroskeptici, dok se Evropa na spoljnom planu suočava s ratom u Siriji, nepredvidivim potezima američkog predsjednika Donalada Trama i s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom koji je za mnoge nezgodan sagovornik.

Zbog sve veće zabrinutosti radi podijeljenosti unutar EU, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas Makronu u Strazburu da EU čine 28 zemalja članica i da Unija nije "klub" koji upravljaju Francuska i Njemačka.

Kako je prenijela agencija AP, Junker je Makronu rekao da je Francuska "dala novu nadu" EU, ali je podsjetio da je Evropa zajednica, u kojoj je i Velika Britanija dok ne napusti članstvo naredne godine.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније