Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

s.đ. [ RSE ]

19. 04. 2018. 10:05   >>  09:59

RUSIJA STUDENTIMA

Vraćajte se kući!

Ruska vladina agencija pozvala je Ruse koji studiraju na univerzitetima u inostranstvu da se vrate kući kako bi nastavili studije, a sve u okviru kampanje koja je povezana sa sve zaoštrenijim odnosima Moskve i Zapada, objavila je engleska stranica Radija Slobodna Evropa.

Rossotrudnichestvo, tijelo koje je zaduženo za nadgledanje blagostanja Rusa koji žive u inostranstvu, pokrenulo je novu marketinšku kampanju 16. aprila pod naslovom "Veoma izvjesna dobrodošlica".

Čini se da je ime inspirisano stavom britanske premijerke Tereze Mej (Theresa May), koja je rekla da je "veoma izvjesno" da je Rusija odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj.

"Kao što znamo, unutrašnja politika u nekoliko zemalja, a naročito u Evropi, sve više dobija anti-ruski karakter. Moramo da istaknemo negativan uticaj rusofobnih stavova koji namjerno sužavaju aktivnost naših sunarodniaka", naveo je za agenciju RIA-Novosti, jedan neimenovani zvaničnik "Rossotrudnichestva".

Oko 60.000 Rusa studiralo je izvan zemlje u 2014. godini, podaci su Ministarstva obrazovanja i nauke.

Genri Sardarijan, dekan odjeljenja za menadžment i politiku na moskovskom MGIMO-u, jednom od glavnih univerziteta u Rusiji, kaže da su njegov fakultet, kao i ostali širom Rusije, spremni da prihvate Ruse da nastave studije kod kuće.

Poznata pod ranijim imenom kao Federalna agencija za pitanja CIS-a (Zajednica nezavisnih država), sugrađane u inostranstvu te međunarodnu humanitarnu saradnju, Rossotrudnichestvo postoji već godinama.

Neke zapadne obavještajne agencije sumnjaju da se ta agencija (dio Ministarstva vanjskih poslova) koristi kao frontalna organizacija za rusku špijunažu i regrutovanje.

Pogoršavanje odnosa

Ruske veze sa Zapadom, koje su se godinama pogoršavale, još više su zaoštrene od incidenta u kojem je nervnim agensom otrovan Sergej Skripalj, bivši ruski vojni obavještajac koji je osuđen za špijuniranje za Britaniju 2000-ih i kasnije deportovan iz Rusije. Mej je optužila Moskvu za incident, koji je takođe pogodio Skripaljevu kćerku, Juliju.

Usred tenzija u odnosima Rusije i Zapada, Moskva je izdala periodična upozorenja ruskim građanima o opasnostima sa kojima se mogu suočiti van zemlje.

U 2016. godini ruski mediji su objavili da je Vlada uputila uputstva vladinim službenicima i drugim zvaničnicima da prekinu svoj život u inostranstvu.

Među istaknutim zvaničnicima ruske vlade i članovima poslovne elite čija djeca studiraju na zapadnim univerzitetima su djeca ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, portparola Kremlja Dmitrija Peskova, poslanika u Dumi Sergeja Železnjaka i bankara povezanih sa Kremljem Pjotra Avena i Mihaila Fridmana.

Peskovljeva kćerka Jelisaveta izazvala je negodovanje 2016. godine kada je objavila oštar komentar na njenom Instagramu, u kome je rekla da je više naučila za godinu dana studiranja u Francuskoj, nego za isto vrijeme studiranja na Moskovskom državnom univerzitetu, koji je jedna od vodećih ruskih škola.

U međuvremenu, za zapadne studente - posebno Amerikance - studirati u Rusiji sve je teže.

State Department je u januaru izdao upozorenje za putnike u kome je Rusija navedena kao jedna od najopasnijih zemalja za posjetu pogotovo zbog terorizma i uznemiravanja .

Zbog toga je Univerzitet Stanford, u Kaliforniji, obustavio program studiranja u Rusiji.

Ipak, Asocijacija za slovenska, istočnoevropska i evroazijska istraživanja, organizacija iz Pitsburga koja se fokusirala na studije regiona, rekla je da mnogi od njenih članova programa nastavljaju svoje studiranje u inostranstvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније