Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: P.B. ]

20. 04. 2018. 12:23   >>  13:11 2

PREDSJEDNIK DEMANTOVAO

Rumunija ne premješta ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim

Predsjednik Rumunije Klaus Johanis saopštio je danas da njegova zemlja neće preseliti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim sve dok ne bude potpisan konačni mirovni sporazum izmedju Izraelaca i Palestinaca, prenijeli su izraelski mediji.

Saopštenje je objavljeno u ime Johanisa nakon objavljivanja vijesti da Rumunija planira da slijedi SAD i premjesti ambasadu u Jerusalim. Predsjednik Rumunije nije učestvovao ni u kakvoj takvoj odluci niti je o tome savjetovan, kako je navedeno.

Izraelski mediji su ranije objavili da je premijerka Rumunije Viorika Dančila podnijela predlog svojim ministrima o preseljenju rumunske ambasade iz Tel Aviva.

Navedeno je da odluka sada zavisi od rumunskih ministara.

U međuvremenu je predsjednik parlamenta Rumunije rekao u intervjuu za rumunske medije da ta zemlja namjerava da preseli ambasadu.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova čeka zvanične informacije iz Bukurešta, dodaje se u ranijim izvještajima izraelskih medija.

Predlogu o preseljenju ambasade prethodila je posjeta Bukureštu zamjenice ministra spoljnih poslova Izraela Cipi Hatoveli prošle nedelje.

Ona je rekla rumunskom ministru spoljnih poslova Teodoru Maleškanu da će se ukazati istorijska mogućnost nakon preseljenja ambasade SAD u Jerusalim 15.maja.

Hatoveli uskoro putuje u Češku, od koje se navodno očekuje da objavi istu namjeru.

Evropska unija, u kojoj su obje zemlje, protivi se jednostranom priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i podržava priznanje tog grada kao prijestonice i Izraela i buduće Palestine duž granica od prije rata 1967.

Izrael je u tom ratu osvojio istočni Jerusalim i kasnije ga anektirao što medjunarodna zajednica nikada nije priznala.

Predsjednik SAD Donald Tramp je 6. decembra prošle godine priznao cijeli Jerusalim kao samo izraelski, što je razljutilo Palestince i izazvalo proteste ne samo u arapskim zemljama već širom muslimanskog svijeta.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je na proslavi Dana nezavisnosti Izraela najavio da će ta zemlja pomoći preseljenju prvih deset ambasada u Jerusalim.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније