Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: P.B. ]

21. 04. 2018. 12:04   >>  11:58

U NIKARAGVI

Nasilni protesti, 10 mrtvih

Najmanje 10 osoba poginulo je u protekla dva dana u nasilnim protestima protiv predloženih izmjena penzionog sistema u Nikaragvi, saopštili su zvaničnici.

To su na najveći protesti otkako je predsjednik Danijel Ortega prije 11 godina došao na vlast u toj siromašnoj centralnoameričkoj zemlji.

Radnike i poslodavce razgnjevio je plan prema kojem bi oni morali da izdvajaju veće doprinese za penzioni sistem, a novi zakon uz to predviđa i smanjenje penzija za pet odsto.

Vlada je izrazila spremnost za dijalog i Ortega će danas formalno pozvati na pregovore, rekla je potpredsjednica Nikaragve Rosario Muriljo, koja je navela i da je 10 njenih sunarodnika poginulo u protestima.

Muriljo je demonstrante uporedila s "vampirima koji traže krv kako bi nahranili svoju političku agendu".

Opozicija je saopštila da je više od 20 ljudi povrijeđeno.

Protesti se održavaju u prijestonici Managvi i obližnjim gradovima treći dan zaredom.

Demonstrant Huan Bautista kaže da su učesnici protesta protiv reformi i vlade "koja uzima iz džepova svog naroda".

On navodi i da je policija za razbijanje nereda brutalno napala demonstrante jer se "diktatoru ne dopada kada narod protestuje".

Istovremeno, studenti Politehničkog univerziteta protestuju zabarikadirani u svom kampusu od četvrtka.

Predstavnica Kancelarije Visokog komesara UN za ljudska prava Liz Trosel pozvala je vlasti Nikaragve da spriječe dalje napade na demonstrante i medije i da građanima omoguće da ostvare pravo na slobodu izražavanja i mirno okupljanje.
Takođe, demonstrante je pozvala na mirne proteste.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније