Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ Beta ]

21. 04. 2018. 15:22   >>  15:16

S. KOREJA SAOPŠTILA

Kraj nuklearnih proba

Sjeverna Koreja saopštila je danas da obustavlja nuklearne probe i testove interkontinentalnih balističkih raketa kao i da zatvara lokacije za atomske probe, što je potez koji je odmah pozdravio američki predsjednik Donald Tramp, koji bi uskoro trebalo da se sastane sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom.

"Sjeverna Koreja od 21. aprila prekida nuklearne proble i lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa", rekao je Kim i dodao da je lokacija za nuklearne proble Pungje-ri, na sjeveru zemlje, "ispunila svoju misiju", prenijela je agencija KCNS.

Sjeverna Koreja će zatvoriti tu lokaciju, kako bi dokazala da se obavezuje da će obustaviti nuklearne probe, dodala je sjevernokorejska agencija citirajući Kima.

"Završen je rad na postavljanju nuklearnih bojevih glava na balističke rakete", dodao je sjevernokorejski lider.

Kimova izjava dolazi manje od nedjelju dana od njegovog sastanka s predsjednikom Južne Koreje Mun Džae Inom. Poslije tog sastanka trebalo bi da, kako se najavljuje, uslijedi istorijski samit Kima i Trampa. Za sada se ne znaju ni tačan datum ni mjesto sastanka.

Tramp je danas odmah reagovao i pozdravio "dobre vijesti za Sjevernu Koreju i svijet".

Južna Koreja je takođe pozdravila "značajan napredak prema denuklearizaciji Korejskog poluostrva", što cio svijet očekuje.

Ranijim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN Sjevernoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

Sjeverna Koreja je sprovela niz nukleranih proba tokom nekoliko godina i zbog toga su joj uvedene stroge međunarodne sankcije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније