Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

22. 04. 2018. 20:01   >>  19:58 3

MAKRON PORUČIO

"Moramo ostati u Siriji nakon rata"

SAD, Francuska i njihovi saveznici moraju da ostanu u Siriji i nakon što se konflikt okonča, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron.

Kako je rekao, te zemlje moraju ostati kako bi izgradili “novu Siriju“.

“Moraćemo da izgradimo novu Siriju nakon što se rat završi“, rekao je Makron za “Foks njuz“, dodajući da će američka uloga da bude veoma važna u tom procesu, prenosi B92.

Makron je izjavio je za "Foks njuz", uoči sjutrašnjeg dolaska u trodnevnu posjetu SAD, da sa šefom Bijele kuće ima "veoma poseban odnos" jer su obojica politički "neukrotivi" (maverick) pošto "nijesu dio klasičnog političkog sistema", a povezuje ih borba protiv terorizma i "privrženost slobodi i miru".

Najavio je i da će prilikom posjete od američkog Kongresa zatražiti podršku kako bi se okončao uticaj diktatora i otpadničkih država.

"Mi imamo veoma poseban odnos zato što smo obojica vjerovatno oni koji su neukrotivi u sistemima obje strane. Mislim da je izbor predsjednika Trampa bio neočekivan u vašoj zemlji, a vjerovatno je moj izbor bio neočekivan u mojoj zemlji. A mi nijesmo dio klasičnog političkog sistema", kazao je Makron.

Sporazum s Iranom: Nema plana B

Makron je pozvao predsjednika SAD da se drži nuklearnog sporazuma s Iranom, jer "ne postoji plan B".

Makron je rekao "Foks njuzu" da ne misli da je nuklearni sporazum s Iranom savršen, ali je upitao da li postoji bolja opcija.

Tramp je najavio da će se SAD do 12. maja povući iz nuklearnog sporazuma s Iranom ako se američki i evropski pregovarači ne dogovore o popravljanju, kako je nazvao, "ozbiljnih mana".

Francuski predsjednik je kritikovao Trampove najave da će od 1. maja uvesti nove takse. "Ne vodite trgovinske ratove sa svojim saveznicima", rekao je on.

Makron će tokom poste SAD apelovati na Trampa da njegova zemlja ostane angažovana u Siriji, navodi agencija Frans pres.

"Moraćemo da izgradimo novu Siriju poslije rata. Zato mislim da je uloga SAD veoma važna", kazao je francuski predsjednik.

"Foks njuz" navodi da će glavni dio njegove posjete, kojom se slavi 250 godina američko-francuskih odnosa, biti zvanična večera u Bijeloj kući koju će Tramp prirediti Makronu. Sajt politico.com. navodi da će predsjednik Francuske biti prvi strani državnik koji će večerati u Trampovoj rezidenciji od dolaska na vlast predsjednika SAD.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније