Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 04. 2018. 23:27   >>  23:32 1

POSJETA TRAMPU

Makron stigao u Vašington

Predsjednik Francuske Emanuel Makron stigao je danas u Vašington, a očekuje se da će u fokusu njegovih razgovora sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom biti razilaženja SAD i Evropske unije o nuklearnom sporazumu sa Iranom, situacija u Siriji i trgovina.

"Ova posjeta je veoma važna u našem sadašnjem kontekstu, sa toliko mnogo neizvjesnosti, problema i, ponekad, prijetnji", rekao je Makron po dolasku u Vašington, gdje će boraviti u trodnevnoj posjeti.

Rojters navodi da je Makron u nekoj vrsti spasilačke misije iranskog nuklearnog sporazuma, koji je Tramp rekao da će poništiti osim ukoliko evropski saveznici ne isprave do sredine maja, kako je rekao, njegove "užasne mane".

Riječ je o prvoj državnoj posjeti čiji je Tramp domaćin, otkako je došao na vlast u januaru prošle godine.

Kako je najavljeno, Makron i Tramp će, zajedno sa prvim damama dvije zemlje, večerati u Maunt Vernonu - kući Džordža Vašingtona, prvog američkog predsjednika i komandanta Revolucionarnog rata čiji je savez sa Francuskom bio ključan za pobjedu nad Britancima.

Sjutra će Tramp i Makron imati glavne radne aktivnosti tokom sastanaka u Bijeloj kući, a predviđena je i zajednička konferencija za novinare.

Za kraj dana planirana je prva zvanična večera sa šefom strane države u Bijeloj kući koju Tramp priređuje otkako je izabran za predsjednika.

U srijedu će se Makron obratiti na zajedničkom zasedanju Kongresa SAD, i to baš na dan kada se, prije 58 godina, šef francuske države, general Šarl de Gol, obratio američkom Kongresu.

Očekuje se da će dva lidera razgovarati i o Siriji, manje od dvije sedmice nakon što su SAD, Francuska i Britanija izvele vazdušne napade u toj zemlji u znak odmazde za navodi napad hemijskim oružjem u sirijskom gradu Dumi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније