Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: P.B. ]

25. 04. 2018. 15:04 >> 14:58

NA LEZBOSU

Naglo raste broj migranata u Grčkoj

Broj migranata koji stižu na grčka ostrva učetvorosturčen je, izjavio je ministar za migracionu politiku Dimitris Vicas.

Ministar je tokom debate o predlogu novog Zakona o azilu rekao da su na ostrvo Lezbos, gdje je najveći logor za migrante, prošle godine iz Turske stizala u prosjeku 54 migranta dnevno, a samo juče ih je stiglo 206.

Na svim grčkim ostrvima je tokom aprila regostrovano 2.168 dolazaka izbjeglica i migranata.

U prva dva mjeseca ove godine bilo je po 66 dolazaka dnevno, ali od tada je broj pridošlica skočio na 126, a posljednjih dana i na 200 dnevno.

Ministar je rekao da je preko kopnenog dijela granice Grčke i Turske, na rijeci Evros (Marici), ove godine stiglo ukupno 2 700 izbjeglica i migranata, ali samo juče 340.

Ukupno je od početka ove godine preko mora do Grčke stiglo više od 7 hiljada izbeglica i migranata, dok je u Tursku vraćeno svega 112.

Ministar za migracionu politiku je rekao da su spremna dva plana - jedan ako se priliv broja migranata poveća za 15 odsto, i drugi za "skokovit porast" priliva.

Dodao je da o tim planovima ne može da govori javno "jer ne treba da ih saznaju naši protivnici - šverceri ljudi i oni izvan Grčke koji imaju političke namere".

Opozicioni poslanici su ocijenili da Vlada Grčke u vezi sa migrantima "ne čini ništa", da je "nesposobna", da "nema volje za realistično rešavanje migrantskog problema" i da je veoma zakasnila s podnošenjem predloga novog Zakona o azilu za koji je rečeno da je "improvizovan" samo sa ciljem da se "razbije utisak da su granice potpuno otvorene".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније