Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

25. 04. 2018. 23:38   >>  23:30 1

ZA 10 ODSTO

Povećan broj seksualnih napada u vojsci SAD

Američki zvaničnici saopštili su da je broj prijavljenih seksualnih napada u svim rodovima vojske povećan za 10 odsto u 2017, u kojoj je vojsku potresao ogromni skandal s dijeljenjem golih fotografija na internetu i stvorio veću svijest o seksualnom uznemiravanju i drugim sličnim pritužbama.

Ukupnom povećanju je najviše doprinio porast od 15 odsto broja prijava za seksualno nasilje u marincima, naveli su zvaničnici upoznati s podacima.

Marinci su bili u središtu prošlogodišnje istrage Mornaričke kriminalističke službe (NCIS), a pokrenuli su kampanju podizanja svijesti o neprikladnom ponašanju i jačanju kontrole propisa i ponašanja na društvenim mrežama.

U ratnoj mornarici i ratnom vazduhoplovstvu broj prijava je porastao devet odsto, a u kopnenim snagama osam odsto.

Ukupno, tokom fiskalne godine koja je završena 30. septembra prijavljeno je 6.769 seksualnih napada, dok ih je tokom 2016. bilo 6.172.

Prošle godine je istraživanje u okviru godišnjeg izvještaja pokazalo napredak u borbi protiv seksualnog nasilja, jer je manje od 15.000 pripadnika vojske SAD sebe opisalo kao žrtve neželjenih seksualnih kontakata. To je za 4.000 manje od broja iz 2014. i ogromni pad u odnosu na 26.000 iz 2012.

Istraživanja se sprovode svake druge godine pa je nemoguće reći da li ovogodišnji porast broja prijava odgovara padu broja anonimnih prijava neprikladnog ponašanja u vojsci.

Zvaničnici Pentagona tvrde da je povećan broj prijavljenih napada pozitivan trend jer se radi o prestupu koji se često ne prijavljuje, kako u vojsci tako i u društvu u cjelini.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније