Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ B92/Tanjug ]

25. 04. 2018. 22:22 >> 22:15

MAKRON U SAD

"Ako ne djeluju, UN i NATO će prestati da postoje"

Francuski predsjednik Emanuel Makron je u obraćanju američkom Kongresu ukazao na globalne prijetnje, ocijenivši da "živimo u vrijeme bijesa i straha".

On je pozvao SAD da ne "zatvaraju vrata svijetu".

"Možemo da izaberemo izolacionizam, povlačenje i nacionalizam... ali ako izaberemo da zatvorimo vrata svijetu, nećemo zaustaviti evoluciju svijeta", rekao je Makron u govoru na zajedničkoj sednici Predstavničkog doma i Senata.

On je ocijenio da će, ukoliko ne budu djelovale, međunarodne institucije UN i NATO prestati da postoje.

Si-Bi-Es njuz prenosi da Makronov govor u sali slušaju američki potpredsjednik Majk Pens i ministri iz kabineta predsjednika SAD Donalda Trampa, koji je uoči Makronovog obraćanja na Tviteru naveo da "jedva čeka da ga gleda", da je to "velika čast i nešto što se retko dozvoljava", kao i da će "on biti sjajan!", misleći na Makrona.

Predsednik Francuske je poručio da "nas bijes samo koči i oslabljuje" i citirao nekadašnjeg američkog predsjednika Frenklina Delano Ruzvelta da je "jedina stvar od koje treba da strahujemo sam strah".

Navodi se da je Makron upozorio na uspon ekstremnog nacionalizma.

"Moramo da držimo oči širom otvorene zbog novih rizika koji su pred nama. Uvjeren sam da ćemo, ukoliko odlučimo da šire otvorimo oči, biti snažniji. Prebrodićem o opasnosti", poručio je Makron.

Američka televizija je prenijela da je Makron podsjetio i na terorističke napade koji su se u poslednjih pet godina dogodili u SAD i Evropi, nazivajući ih "užasnom cijenom slobode i demokratije".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније