Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

26. 04. 2018. 08:02 >> 07:55

U NUKLEARNOJ CENTRALI

Dan sjećanja na katastrofu u Černobilju

Međunarodni dan sjećanja na katastrofu u nuklearnoj centrali u Černobilju 1986. godine, biće obilježen danas širom svijeta.

Eksplozija u nuklearnoj elektrani u Černobilju u Ukrajini, poslala je radioaktivni oblak preko velikih djelova Sovjetskog Saveza, današnjih teritorija Ukrajine, Rusije i Bjelorusije, a radijaciji je u tim zemljama bilo izloženo gotovo 8,4 miliona ljudi.

Do nesreće je došlo prilikom testiranja bezbjednosti reaktora u slučaju nestanka struje.

U samoj eksploziji je poginulo dvoje ljudi, a u kasnijim danima, mjesecima i godinama od akutnih posljedica radijacije i raka umrlo je još nekoliko desetina.

Obližnji grad Pripjat je potpuno napušten.

UN su 2016. proglasile 26. april Međunarodnim danom sjećanja na katastrofu u Černobilju, a nacionalni memorijal ustanovljen je i u Rusiji i Bjelorusiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније