Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1, objavila P.B. ]

26. 04. 2018. 16:46   >>  16:39

NA DONATORSKOJ KONFERENCIJI

Za razorenu Siriju obećano šest milijardi eura

Predstavnici 70 zemalja i desetine humanitarnih organizacija obećali su šest milijardi eura pomoći ratom razrušenoj Siriji, na donatorskoj konferenciji u Briselu, koju su zajedno sazvale Ujedinjene nacije i Evropska unija.

Najveći pojedinačni donator je Njemačka, koja je najavila milijardu eura pomoći.

Susjedne zemlje, Irak, Turska, Liban i Jordan zatražile su i dodatnu pomoć za pet i po miliona izbjeglica iz Sirije, kako bi se izbjegla nestabilnost cijelog regiona.

Iako se vojni sukob na teritoriji Sirije bliži kraju, političko rješenje nije na vidiku, pa ni povratak izbjeglih i raseljenih.

Politički pregovori o Siriji vode se na dva kolosjeka: pod pokroviteljstvom UN i u organizaciji Rusije. Vojno rešenje, koje je priželjkivao Zapad, a to je Asadov poraz, za sada nije realno.

U Siriji je od početka rata 2011. godine poginulo više od 350 hiljada ljudi dok je najmanje 6 miliona raseljeno i izbjeglo iz zemlje.

Sedmogodišnji rat u Siriji uzrokovao je uništavanje infrastrukture i privredne gubitke koji su premašili 230 milijardi dolara, procijenila je Svjetska banka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније