Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

28. 04. 2018. 08:28 >> 08:22
5

PORUKA IZ VAŠINGTONA

NATO ne treba da normalizuje odnose s Rusijom

Novoizabrani američki državni sekretar Majk Pompeo kazao je da NATO ne treba da normalizuje saradnju sa Rusijom, sve dok Moskva ne počne da poštuje međunarodno pravo.

Tokom jučerašnjeg sastanka šefova diplomatije članica NATO-a u Briselu, Pompeo je istakao i važost Alijanse u globalnom okruženju ispunjenom kriznim situacijama poput Avganistana, Iraka, Sirije i Ukrajine.

"Rusija prijeti saveznicima i partnerima, uz to smo se uvjerili tokom invazije na Gruziju 2008. i ukrajinu 2014, kao i kroz agresivnu kampanju čiji cilj je bio da se podriju zapadne demokratske institucije. U svjetlu neprihvatljivih postupaka Rusije, NATO je neophodniji nego ikad. Korišćenje nervnog agensa u Velikoj Britaniji je nepromišljena akcija koja je mogla da ugrozi živote nevinih civila. Sjedinjene Države su izričite da NATO neće normalizovati odnose sa Rusijom sve dok Moskva ne pokaže promjenu u ponašanju i bude postupala uz postovanje međunarodnog prava", poručio je Pompeo.

Ključno da saveznici poštuju finansijske obaveze

Američki državni sekretar rekao je da je "ključno" da NATO saveznici poštuju svoje obaveze u pogledu izdataka za odbranu, posebno kritikujući Njemačku.

"Njemačka ne poštuje obaveze koje je preuzela u decembru 2014. u vezi izdataka za odbranu. Ključno je da NATO saveznici poštuju svoje obaveze", rekao je Pompeo na konferenciji poslije sastanka ministara vanjskih poslova NATO država.

On je naveo da su brojne zemlje u tom pogledu učinile napredak.

"Za predsjednika (SAD Donalda) Trampa to je prioritet (...) Ciljevi su jasni. Očekujemo to ne samo od Njemačke nego i od svih koji su potpisali dogovor", rekao je Pompeo i dodao da se SAD nadaju da će svaka zemlja do samita NATO u julu predstaviti jasan plan za postizanje predviđenih izdataka.

Tramp: NATO više pomaže Evropi nego Americi

Istu poruku kao Pompeo juče je uputio i predsjednik SAD Donald Tramp.

On je rekao da NATO više pomaže Evropljanima nego Amerikancima.

"NATO je fantastičan, ali on više pomaže Evropi nego nama", rekao je Tramp na konferenciji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Vašingtonu.

Tramp je izjavio da američki saveznici u NATO moraju da povećaju svoja ulaganja u odbranu.

"Druge zemlje treba više da plate. Ne govorim samo o Njemačkoj. Druge zemlje treba više da plate. Mi štitimo Evropu, a opet plaćamo više nego svi ostali", naveo je predsjednik SAD.

On je pozvao članice NATO da poštuju svoje obaveze preuzete sporazumom iz septembra 2014. i izdvoje dva odsto BDP-a na odbranu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније