Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

01. 05. 2018. 20:16   >>  20:09

NORVEŠKI STABILIZACIONI FOND

Najveći svjetski fond u minusu 21 milijardu $

Norveški državni stabilizacioni fond, najveći u svijetu, u prvom tromjesečju ove godine zabilježio je gubitak od 171 milijardu norveških kruna ili 21,3 milijarde USD uslijed nestabilnosti na globalnim tržištima dionica.

Centralna banka Norveške objavila je te podatke, navodeći da je stabilizacioni fond u prva tri mjeseca ove godine zabilježio negativan prinos od 1,5 odsto, pa mu je krajem marta vrijednost smanjena na 8,12 bilijuna kruna, prenosi Hrportfolio.

To je prvi gubitak u poslednje dvije godine, dok je prošla godina bila najprofitabilnija u 20 godina dugoj istoriji norveškog fonda.

Sa zadatkom da upravlja naftnom ekonomijom zemlje i ciljem da finansira izdašnu norvešku socijalnu državu kad se tamošnji izvori nafte i gasa iscrpe, taj državni fond zabilježio je slabe rezultate u dioničkom portfoliu, koji je smanjen za 2,2 odsto.

Udio dionica u ukupnim investicijama fonda krajem marta iznosio je 66,2 odsto.

"Prvi kvartal obilježila je povećana nestabilnost na globalnim tržištima dionica", objavila je centralna banka.

Najizrazitiji pad u tom kvartalu zabilježen je u Europi, od tri odsto, uključujući i pad od četiri odsto u Britaniji, kao i u sjevernoj Americi, gdje je iznosio 2,3 odsto.

Obveznice, koje su krajem marta iznosile 31,2 odsto ukupnog portfolia fonda, imale su negativni prinos od 0,4 odsto, dok su ulaganja u nekretnine, s udjelom od 2,6 odsto u ukupnom portfoliu, povećana za 2,5 odsto.

Vrijednost fonda, kako je objavila centralna banka, smanjila se, jer je i norveška Vlada povukla 11 milijardi kruna za potrebe uravnoteženja budžeta, a padu njegove vrijednosti pridonijele su i negativne kursne razlike u iznosu 183 milijardi kruna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније