Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

04. 05. 2018. 20:23   >>  20:16

OSTAJU ZNAČAJNE RAZLIKE

Kina i SAD postigli dogovore oko trgovine

Kina i SAD saglasili su se tokom dvodnevnih trgovinskih razgovora u Pkingu oko nekih pitanja, ali ostaju znatne razlike, prenijela je kineska agencija Sinhua.

 

 

 

Dvije delegacije, koje su predvodili kineski vicepremijer Liu He i ministar finansija SAD Stiven Mnučin, saglasile su se da su zdravi i stabilni trgovinski odnosi ključni za obje države i obavezali se da će sva ekonomska i trgovinska pitanja rješavati kroz dijalog i konsultacije.

Sinhua navodi da su dvije strane priznale da po nekim pitanjima postoje značajne razlike, ali nije iznijela detalje.Agencija Blumberg prethodno je prenio da se američki zahtjev da Kina smanji trgovinski suficit u razmjeni sa SAD za 200 milijardi dolara sprečava postizanje sporazuma.

Delegacija SAD tražila je od Kine da smanji trgovinski deficit za najmanje 200 milijardi do kraja 2020. godine, pokazuje dokument u koji je imao uvid Blumberg.

Prethodno je Mnučin rekao da su SAD i Kina imali "veoma dobar razgovor", ali nije iznio detalje.

Mada Kina nije naznačila na šta bi mogla da pristane, viši kineski zvaničnik nije djelovao kao da bi Peking mogao prihvatiti američke zahtjeve, prenio je Blumberg, dok je državna kineska agencija Sinhua upozorila na "nerazumne zahtjeve".

Razgovori iza zatvorenih vrata ekonomskog tima američkog predsjednika Donalda Trampa i kineskih zvaničnika počeli su juče Pekingu.

SAD su nastojale da smanje očekivanja da će biti velikog proboja u razgovorima za koje se očekuje da su fokusirani na kinesku državnu privredu, prisilan prenos tehnologije i sve veći trgovinski deficit SAD s Kinom.

Juče objavljeni izvještaj pokazuje da se razlika u trgovini dvije zemlje povećala za 16 odsto na više od 91 milijardi dolara u prvom tromjesečju ove godine.

Kineska vlada ne želi da prihvati uslove SAD za pregovore kao što su odustajanje od dugoročnih planova za unapređenje proizvodnje ili da smanji trgovinski jaz za 100 milijardi dolara, rekao je kasno u sredu viši kineski zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније