Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta; B.V.

08. 05. 2018. 15:52 >> 17:51

ČEKAJUĆI TRAMPA

EU: Potvrđena podrška iranskom sporazumu

Evropska unija potvrdila je danas svoju podršku iranskom nuklearnom sporazumu dok se američki predsjednik Donald Tramp priprema da objavi odluku da li će povući SAD iz tog dogovora.

 

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič rekla je da "sporazum funkcioniše" i da je EU posvećena nastavku njegovog sprovođenja.

Ona je rekla je Međunarodna agencija za atomsku energiju deset puta potvrdila da Iran ispunjava svoje obaveze, prenio je Asošijetid pres.

Tri zemlje EU ponovile su danas podršku nuklearnom sporazumu postignutim sa Iranom na sastanku u Briselu s pomoćnikom šefa iranske dipllomatije Abasom Aragšijem.

Predstavnici tri zemlje potpisnice sporazuma, Francuska, Njemačka i Velika Britanija, kao zamjenica visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednosti Helga Šmit saopštili su da "podržavaju nastavak potpune primene sporazuma", navodi se u saopštenju.

Tramp i izraelski premijer Benjamin Netanjahu tvrde da zvanični Teheran laže o svojim namjerama u vezi s nuklearnim sporazumom i da mu se ne može vjerovati.

Kocijančič je rekla da "to nije sporazum zasnovan na povjerenju, već sporazum zasnovan na činjenicama".

Tramp je najavio da će odluku o iranskom sporazumu objaviti danas u 14.00, po lokalnom vremenu, iz Bijele kuće.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao da se "podrazumijeva da će nastati veoma ozbiljna situacija" ako se SAD povuku iz sporazuma koji su 2015. postigle svjetske sile i Iran.

Rusija je jedna od potpisnica sporazuma prema kojem je Iran pristao da ograniči svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

Iranski predsjednik Hasan Rohani ocijenio je danas da bi Iranu mogli da predstoje problemi.

"Moguće je da ćemo se suočiti sa nekim problemima dva ili tri mjeseca, ali ćemo to prebroditi", rekao je iranski predsjednik na skupu u Teheranu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније