Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

09. 05. 2018. 15:37 >> 15:29

RAZORUŽAVANJE S. KOREJE

Japan, Kina i J. Koreja dogovorili saradnju

Kina, Japan i Južna Koreja otoplili su danas svoje odnose okupljeni oko zajedničkog cilja - da se okonča sjevernokorejski nuklearni program.

Lideri tri zemlje, premijer Japana Šinzo Abe, premijer Kine Li Kećiang i predsjednik Južne Koreje Mun Džae In odžali su prvi trojni samit u više od dvije godine, pokazujući duh saradnje uprkos razlikama oko Sjeverne Koreje i drugim pitanjima, prenio je Asošijetid pres.

Mada bez konkretnih koraka, pokazivanje jedinstva posebno uoči sastanka sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una s predsjednikom SAD Donaldom Trampom, smatra se velikim uspjehom.

"Izuzetno je značajno da Japan, Kina i Južna Koreja potvrde važnosti svoje saradnje uoči sastanka SAD-Sjeverna Koreja", rekao je visoki zvaničnik japanske vlade Jošihide Suga.

Abe je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da će "tri zemlje preuzeti vođstvo u ostvarivanju mira i napretka na sjeveroistoku Azije".

On je rekao da su razgovarali kako da se dođe do toga da Sjeverna Koreja odustane od nuklearnog oružja, ali nije iznio detalje. Kina i Japan imaju razlilčite stavove kako je najbolje postići nuklearno razoružanje Pjongjanga, navodi AP.

Samit je uslijedio poslije niza novih događanja na Korejskom poluostrvu. Sjevernokorejski lider se sastao s južnokorejskim predsjednikom krajem aprila, a ove nedjelje nenajavljeno i s kineskim predsjednikom Si Đinpingom. Američki državni sekretar Majk Pompeo vraća se danas Pjongjang gdje je trebao da finalizuje detalje samita Trampa i Kima.

"Moramo predvoditi postojeći zamajac ka potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva i ostvariti mir i stabilnost na sjeveroistoku Azije", rekao je Abe.

Tri zemlje su se založile za unapređenje regionalne slobodne trgovine, što je još jedno pitanje koje opterećuje taj region s Trampovom politikom "Amerika prvo".

Li je prije početka sastanka rekao da je slobodna trgovina dobar način za unapređenje globalnog ekonomskog oporavka.

Lideri tri zemlje su se dogovorili da redovno održavaju trilateralne samite i da osnuju odgovarajući sekretarijat. Samiti, koji su počeli 2008, trebalo je da se održavaju jednom godišnje, ali je današnji prvi od 2015.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније