Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92,I.Š. ]

10. 05. 2018. 12:04 >> 11:56

ZA KATIMERINI

Asad: Treći svjetski rat neće početi u Siriji

Bašar el Asad ocijenio je farsom optužbe da su njegove snage koristile hemijsko oružje za napade u aprilu u Dumi i istakao da Treći svjetski rat neće početi u Siriji.

 

 

 

Jedina misija koju SAD sprovode u Siriji je podrška teroristima, izjavio je sirijski predsjednik Bašar el-Ašad.

"Mi svi znamo da je jedina misija koju sprovode SAD u Siriji podrška teroristima, bez obzira na njihova imena, ili imena njihovih frakcija", rekao je Asad u intervjuu za grčki "Katimerini".

On je to rekao komentarišući izjavu američkog predsjednika Donalda Trampa da je završena misija SAD u Siriji.

"Jedina završena američka misija u Siriji bila je kada su pomogli takozvanoj Islamskoj državi da pobjegne iz Rake, što je zabilježeno na video snimku. Lideri ID su pobjegli iz Rake ka Deir-ez-Zoru kako bi se borili protiv sirijske vojske.

Druga završena misija je bila kada su gađali sirijsku vojsku krajem 2016. godine u Deir-ez-Zoru koji su tada opkolili pripadnici ID", rekao je Asad. On je objasnio da je tada jedino sirijska vojska branila taj grad, a zbog SAD i njenih saveznica pao je u ruke ID.

Na pitanje da li je zabrinut da bi treći svjetski rat mogao početi u Siriji, Asad je odgovorio odrečno, prije svega, kako je rekao, zbog mudrosti ruskih lidera.

"Rusija neće dozvoliti Treći svjetski rat zbog svoje političke mudrosti", rekao je Asad.

Upitan da prokomentariše to što ga je Tramp u jednom od tvitova nazvao "životinjom", on je rekao da je pitanje da li takav rječnik predstavlja američku kulturu.

"Kada ste predsjednik države, predstavljate moral naroda prije nego svoj lični moral. Ovakav rječnik je veoma loš i ja smatram da ne postoji država na svijetu koja ima takav rječnik. Drugo, dobra stvar u vezi Trampa je što se predstavlja na transparentan način, što je u tom pogledu veoma dobro", rekao je Asad.

Prema njegovim riječima, on se sa tom situacijom nosi kao političar i predsjednik države.

"Što se mene lično tiče baš me briga, ne pogađa me lično. Bitno je da li će nešto uticati na mene, uticati na moju zemlju, naš rat, teroriste i atmosferu u kojoj živimo", rekao je Asad.

Sirijski predsjednik je u intervjuu grčkom listu Katimerini rekao da optužbe o hemijskom napadu u Dumi predstavljaju "farsu" kao "pozorišni komad", koji je poslužio samo kao izgovor za napad na sirijsku vojsku i "podizanje morala terorista", aludirajući na sirijske pobunjenike. Asad je dodao da Sirija nema hemijsko oružje od 2013. godine.

Dodao je da ukoliko bi se pretpostavila mogućnost napada hemijskim oružjem u Dumi, bilo bi mnogo više žrtava, vjerovatno nekoliko stotina čak nekoliko hiljada, a ne 45 kako su preneli spasioci. Prema njegovima riječima, snimci poslije napada u Dumi su montirani, jer su navodno mete hemijskog napada samo žene i djeca, dok su ljekari na licu mjesta jednako izloženi potencijalnim hemikalijama živi i zdravi. Međunarodna organizacija za zabranu hemijskog oružja OPCW saopštila je nedavno da su njen

i stručnjaci na licu mjesta uzeli uzorke i da će za nekoliko nedjelja saopštiti rezultate analiza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније