Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

11. 05. 2018. 10:05   >>  09:57

SLUČAJ SKRIPALJ

Zeman demantovao ruske optužbe

Predsjednik Češke Miloš Zeman poručio je da je iznošenjem podatka da je u Češkoj testiran jedan od otrova iz grupe novičoka, ali ne onaj kojim je otrovan bivši dvostruki agent Skripalj, jasno demantovao optužbe iz Rusije da bi Češka mogla da bude umiješana u taj atentat u Velikoj Britaniji.

 

 

 

"Ja sam opovrgao rusko podozrenje jer je kod nas proizvođena i testirana materija A230. Oni koji tvrde da zastupam ruske interese bi trebalo da shvate da sam u stvari opovrgao ruske tvrdnje", kazao je sinoć Zeman u redovnom nedjeljnom intervjuu češkoj privatnoj televiziji TV Barandov.

Češki predsjednik neprestano je na udaru kritika i iz opozicije i češke vlade zbog toga što je na osnovu tajnih izvještaja civilne i vojne obaveštajne službe, nakon prvih optužbi iz Moskve da je otrov kojim je izveden napad na Skripalja mogao biti iz Češke, izjavio da u Češkoj jeste proizveden i testiran novičok, ali drugi otrov iz te grupe, A-230 a ne A-234 kojim je napadnut Skripalj.

Zemana optužuju da je svojoj zemlji napravio "medveđu uslugu" i poslužio Rusiji kao "korisni idiot" da tu izjavu upotrijebi propagandno kao navodni dokaz da Moskva nije umiješana u trovanje Skripalja jer je novičoka, ne precizirajući da se radi o drugom otrovu iz te grupe i po Zemanovim tvrdnjama u Češkoj bilo.

"Da je Velika Britanija sačekala makar mjesec dana što ne bi bio problem, ili bi Velika Britanija potkrijepila svoje optužbe nekim dokazima ili ne bi. Ja sam primijetio da navodno Velika Britanija sada čak povlači sa Fejsbuka vijesti o tome kao neosnovane. Neka.

Svakome od nas se desi da nekada nekog optuži, a poslije se pokaže da to nije istina. I ja bih rado želio da znam ko je dvostrukog agenta Skripalja otrovao tako amaterski da se taj agent veoma brzo oporavio", rekao je Zeman.

Češki predsjednik pravdao je i svoje prisustvo na prijemu u ruskoj ambasadi u Pragu 9. maja time da je išao samo da oda poštu i zahvalnost za 150.000 sovjetskih vojnika koji su poginuli oslobađajući Čehoslovačku od njemačke fašističke okupacije krajem Drugog svjetskog rata.

"Bila bi svinjarija kada im ne bih na taj način odao poštu", kazao je češki predsjednik u svom redovnom intervjuu za TV Barandov.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније