Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Al Jazeera, Objavila: P.B. ]

12. 05. 2018. 08:08 >> 08:07
2

NJEMAČKA KANCELARKA

Merkel optužila Trampa da ugrožava međunarodnu saradnju

Njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je napala američkog predsjednika Donalda Trampa i optužila ga da je svojim jednostranim izlaskom iz nuklearnog sporazuma sa Iranom narušio povjerenje u međunarodnu saradnju i poredak.

"Ako ne sarađujemo na međunarodnoj osnovi, svako radi šta mu padne na pamet, a to je loša vijest za svijet", rekla je Merkel na Danu katolika u Munsteru.

Dodala je da treba analizirati koliko se od sporazuma može spasiti sada kada su SAD istupile.

"Nadamo se da će nam to uspjeti, ali je tu mnogo stvari u igri", rekla je kancelarka na godišnjem okupljanju katolika sa njemačkog govornog područja.

Prema njenim riječima, sporazum sa Iranom "nije idealan" i politika Teherana u mnogim segmentima daje razlog za zabrinutost.

"Uprkos tome, smatram da je neispravno jednostrano napustiti sporazum o kojem se dugo pregovaralo, koji je potvrdio Savjet bezbjednosti UN i koji je na kraju jednoglasno prihvaćen. To narušava povjerenje u međunarodni poredak", rekla je Merkel.

"Mislim da je multilateralizam u velikoj krizi", ocijenila je ona i istakla da će ipak i dalje raditi na transatlantskim odnosima.

Kremlj je objavio da su Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru ponovili podršku nuklearnom sporazumu sa Iranom uprkos tome što su ga napustile Sjedinjene Američke Države.

Sporazum iz 2015. između Irana i međunarodne zajednice od "ključne je važnosti" za bezbjednost i stabilnost u regionu, saglasilo se dvoje lidera, navedeno je u saopštenju Kremlja, koje prenosi novinska agencija TASS.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније